Asphalt 8 Airborne recenzija – pobijedi, razbij, zaradi, budi najbolji!

Asphalt 8 Airborne recenzija

Još jedna žestoka trkaća simulacija za mobilne platforme dolazi nam iz Gamelofta. Igra Asphalt 8 Airborne donijet će vam sate i sate trkaćih uzbuđenja.

Oglas

Radnja

Radnja u trkaćim igrama? Nemojte nas nasmijavati! Utrkuj se i pobijedi, to je sve što trebate. Drugo je pitanje kako doći do pobjede, jer neće biti lako. Asphalt 8 Airborne je prilično žestoka trkaća akcijska arkada u kojoj nije toliko naglasak na simulaciji vožnje i realnošću utrka, nego je više na onom arkadnom dijelu.

Licencirani automobili (njih pedesetak), atraktivne svjetske lokacije, adrenalinska vožnja, različite rampe za skakanje i atraktivna razbijanja elementi su koji bi vas trebali zadržati uz ovu igru. Igra je napravljena na sličnom principu kao i nama omiljeni Real Racing 3 iz Electronic Artsa – osnovna igra je besplatna i možete napredovati ali ne prebrzo, a ako želite brzo postati „faca“ u igri morat ćete ponešto i platiti. To ostavljamo vama na volju 🙂

Eh, da. Spomenuli smo kako je igra Asphalt 8 Airborne napravljena za mobilne platforme, pa je tako možete igrati na Androidu i iOS-u (iPhone, iPad), a odnedavno i na Windows Phone uređajima.

Idemo se mi pozabaviti samom igrom koja je još jedna od igara koja će se igrati na mobilnim uređajima. Ima i svojih dobrih i loših strana. Idemo se redom upoznati s igrom.

Asphalt 8 Airborne recenzija

Kako početi?

Naravno, igru Asphalt 8 Airborne morate prvo downloadati. Velika je nešto malo manje od gigabajta (barem na Androidu). Na prvom ekranu igre možete odabrati hoćete li igrati u single player modu (karijera) ili multiplayeru (protiv prijatelja), te možete uspoređivati svoje postignute rezultate online s drugima.

S desne strane se nalazi mogućnost logiranja preko Facebooka i Google+ što vam daje dodatne benefite u igri, a i možete pozvati prijatelje s društvenih mreža i odmjerite svoje vozačke vještine. Ispod se nalaze nekakvi turniri koje nećete moći igrati ispočetka jer morate „napredovati“ do tog statusa, a ispod je „mamilica“ koja vas može natjerati da potrošite i koji euro kako bi brže napredovali u igri.

Savjetujemo vam kako barem ispočetka ništa ne plaćate i krenete s karijerom (dolje lijevo). Otvorit će vam se prva sezona koja se sastoji iz 12 utrka u kojima možete osvojiti maksimalno 60 zvjezdica. One su vam potrebne kako bi otključali slijedeću sezonu. E sad, kako osvojiti zvjezdice (žute petokrake)? Vrlo jednostavno… 🙂

Naravno, za osvajanje zvjezdica trebate pobjeđivati, ali i ispunjavati neke zadatke u samoj utrci. Po utrci možete osvojiti najviše 5 zvjezdica – pobjeda donosi 3, drugo mjesto 2, a treće 1 zvjezdicu. U svakoj utrci imate i neke dodatne zadatke koje trebate ispuniti, a oni vam donose dvije dodatne zvjezdice. Kada ih u utrkama sakupite dovoljno, otključat će vam se nova sezona. Ukupno je 8 sezona i 180 utrka, nadamo se kako će vam to biti dovoljno 🙂

Asphalt 8 Airborne recenzija

Automobili

Sami automobili u igri Asphalt 8 Airborne vrlo su atraktivni, radi se o najnovijim generacijama trkaćih jurilica, ali i neki cestovni modeli koje ćete nabrijavati kako budete napredovali u igri. Sve to naravno košta određeni broj virtualnih kredita. Ono što smo primijetili je kako samo osvajanje kredita poprilično teško i sporo ćete napredovati. Naravno, autori igre očekuju kako ćete za to uložiti i pokoju kunu 🙂

Uglavnom, očekuje vas 47 licenciranih automobila, od kojih je čak 80% potpuno novih modela, a velik dio su i oni ponajbolji kao što su Lamborghini Veneno, Bugatti Veyron, Ferrari FXX ili Pagani Zonda R. Svaki od automobila morate kupiti za virtualne kredite, a tijekom igre ćete ih moći nadograđivati kako bi bili brži, s boljim startom i turbom koji traje duže.

Trkaće staze

Same su trkaće staze, odnosno lokacije vrlo atraktivne, igra Asphalt 8 Airborne se definitivno može pohvaliti s tim. Tako ćete se voziti po gradskim četvrtima, ali i po ledenjacima, pustinjama, pa čak i uz rampu gdje se ispaljuje Space Shuttle u svemir. Staze su atraktivne i detaljne, tako da ćete morati imati prilično jaki stroj, smartfon ili tablet, koji će moći dobro pogoniti igru bez trzanja. Primijetili smo kako se online igrači dosta žale na ovu igru kako je ne mogu igrati ili „puca“, no radi se o tome kako je igra grafički vrlo jaka i neće se moći igrati na slabim uređajima.

Ako spominjemo lokacije, tada ćemo reći kako ćete se utrkivati po Nevadi, Tokiju, Londonu, Islandu, Veneciji, Barceloni, Alpama i drugim atraktivnim lokacijama. Uglavnom, uživat ćete u stazama, samo nemojte dozvoliti da vam odvuče pažnju, brzo ćete se naći u zidu.

Asphalt 8 Airborne recenzija

Utrke samo što nisu počele – priprema, pozor start!

U nastavku ćemo vam ukratko dati nekoliko korisnih savjeta kako uspješno igrati. Naime, kod samih utrka nema neke posebne radnje, treba samo voziti i pobjeđivati, te otključavati nove sezone. Određene utrke traže određene automobile – kako ih budete otključavali tako ćete i kupovati odgovarajuće automobile koji su vam potrebni kako bi uspješno završili utrku.

Zanimljiva opcija u Asphalt 8 Airborne utrkama je mogućnost dodavanja „Ghost Race“ trkača. Naime, možete primjerice dodati sebe ili nekog od vaših prijatelja na društvenim mrežama (tko je naravno vozio tu stazu) i pokušati napraviti bolje vrijeme ili rezultat od njega. Za svaku stazu možete uključiti „Ghost“ trkača kako hoćete. Zgodna opcija.

U samoj utrci uz preciznu vožnju vrlo vam je važan i turbo koji je nerijetko i presudan za pobjedu. Ali on služi i za nešto drugo. Dok vam je uključen turbo, slobodno se zabijajte u protivničke automobile i izbacujte iz „iz takta“. Izgubit će svoj ritam, a vi ćete ih prestići. Nikako se nemojte zabijati u „botove“, odnosno smetala na stazi, obavezno izbjegavajte druge automobile na cesti, one koji nisu trkači.

Na samoj stazi ćete vidjeti plave i narančaste bočice s turbo punjenjem, pokupite ih kad god možete. Turbo možete napuniti i driftanjem u zavojima, skakanjem po rampama ili uništavanjem protivničkih automobila. Inače, na ekranu kad stisnete desno je turbo, a lijevo kočnica, dok skrećete zakretanjem tableta/smartfona ulijevo ili udesno. Kada su zavoji jaki, iskoristite mali trik – stisnite ekran lijevo (kočnica, drift) i balansirajte u zavoju, a na izlasku stisnite turbo (desno na ekranu) izvući će vas iz zavoja, a možete izbjeći i sudar. Zgodna kombinacija, naučit ćete kako to funkcionira. Inače, driftanje i skokovi po rampama vam pune turbo.

Za svaku utrku možete odabrati jedan ili više automobila. Pametno upravljajte automobilima, isto tako ih pametno i nadograđujte i moći ćete solidno napredovati u igri. Ako se logirate preko društvenih mreža (Facebook, Google+) imat ćete i neke dodatne benefite, to je jasno.

Naravno, bit svega je pobijediti, na ovaj ili onaj način, osvajanje čim više virtualnih kredita s kojima ćete kupovati nadogradnju, te nove automobile. Za novu sezonu morate sakupiti dovoljan broj zvjezdica. Dok se budete utrkivali, evo još jedan dobar savjet – u Tokiju i Londonu se vozi lijevom stranom, tu ćete imati manje smetala i možete bolje proći u utrci. Djelomično će vam pomoći i mapa koja se nalazi u gornjem desnom uglu, ali nećete je imati puno vremena gledati, utrke se stalno voze „na nož“ i svaka se greška skupo plaća.

Asphalt 8 Airborne recenzija

Grafika i zvuk

Odmah moramo reći kako je grafika u igri Asphalt 8 Airborne prilično jaka. Već smo ranije spomenuli kako će slabiji tableti i laptopi imati problema s ovom igrom, jer je grafika vrlo detaljna, šarena i jednostavno – jaka. Posebno će vam se svidjeti živopisne lokacije, kao i detaljna razbijanja automobila i skokovi preko različitih mega rampi, djeluje prilično atraktivno.

I sam zvuk je odlično napravljen, autori igre se zaklinju u realističan zvuk motora i zvukova, što možemo i sami posvjedočiti. Taj je dio odlično napravljen. Isto tako, igru Asphalt 8 Airborne prati i odlična, dinamična i atraktivna glazba koja će vam praviti društvo u vratolomnim potezima. Sve u svemu, grafika i zvuk su na zavidnoj visini.

Zaključak

Asphalt 8 Airborne je prilično zgodna igra, jedna od ponajboljih igara koju možete pronaći na mobilnim platformama. Osnovni dio je besplatan, no za brže napredovanje ćete morati platiti, i to dobro. Ako ste tražili novu trkaću simulaciju, onda ste – pogriješili.

Istina, Asphalt 8 Airborne je grafički odlično napravljena igra, no ona je u prvom redu arkadna akcija uz puno vratolomija, prevrtanja, sudara, razbijanja. Ovo je drugačiji tip utrka, prilično atraktivan kod igrača.

U poplavi igara za mobilne platforme, Asphalt 8 Airborne je jedna od ponajboljih. S obzirom na njenu početnu cijenu od nula kuna, možemo je preporučiti svima. Više o igri potražite na službenim stranicama.

Asphalt 8 Airborne – download:
Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone

Radnja:
Grafika:
Zvuk:
Igrivost:
Ukupni dojam:
Konačna ocjena: 6,2 / 10

+HVALIMO
+ grafika
+ licencirani automobili
+ odlična glazba

– ZAMJERAMO
– prilično slaba igrivost (upravljivost)
– pomalo kaotičan izbornik
– vrlo težak sustav napredovanja
– protivnička se smetala teško uočavaju

Oglas

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.