Dishonored – smjestili vam ubojstvo imperatorice i otmicu njene kćerke [recenzija]

Bili ste caričin tjelohranitelj. Preko noći ste postali njen ubojica. Naravno, netko vam ga je “smjestio”, i našli ste se u zatvoru, na optuženičkoj klupi. Ima li spasa? Ima, uvijek!

Oglas

Radnjom je igra smještena u industrijski grad Dunwall, koji je napravljen po uzoru na London i Edinburgh negdje između 1800 i 1900 godine. Industrijski je to grad čudne atmosfere, u kojem prevladavaju kitolovci, a pun je tehnologije. Optužili su vas da ste ubili caricu, bacili vas u okove, no netko vam je odlučio pomoći. podario vam je neobične moći pomoću kojih ćete postati krvavi ubojica, bez časti i slave, poznat samo po neobičnoj i uznemirujućoj masci.

U to nesigurno vrijeme gradom vlada mučna atmosfera koja je dodatno ispunjena korupcijom koja seže do same vlasti  naoružane najnovijim industrijskim tehnološkim oružjima, mračne su sile zla zavladale. iMa li iz te mučnine spasa? Izgleda da ima. Tu vi nastupate… 🙂

Tko je Corvo Attano?

Toi ste vi. Glavni lik u igri je Corvo, legendarni bivši tjelohranitelj carice Jessamine Kaldwin, vladarice Dunwalla. Postali ste neslavni zbog sumnje u ubojstvo, no naravno da ćete pokušati sprati ljagu sa svojeg imena. Corvo je vrlo vješt borac, poznaje borilačke vještine, odlično rukuje oružjem, oklopom i raznim gadgetima. Uz sve to, posjeduje praktički nadljudsku snagu.

Corvo neće razgovarati s drugim likovima (Admiral Havelock, Piero Joplin, Callista Curnow,…) nego preko izbornika (pitalica) na ekranu, dok će likovi u igri odgovarati normalno. Dakle, naš junak Corvo nema glasa 🙂

Corvo ima nekoliko glavnih ciljeva, ali najvažniji su Lord Regent Hiram Burrows koji je u stvari glavni mozak i kreator ubojstva carice, ali i onaj koji je smjestio krivicu Corvu. Lord Burrows sada kontrolira Dunwall. Tu je i njegova ljubavnica Lady Boyle, aristokratkinja koja je osnovala vojne snage. Tu su i Pendleton Twins, Lords Custis i Morgan, članovi parlamenta, Overseer Campbell  vođa vjerske sekte, te Anton Sokolov, genijalni investitor. Bit će posla za vas, u to nemojte sumljati.

Kako je sve započelo…

Za vrijeme jednog vašeg razgovora s caricom pojavili su se neki čudni “nevidljivi” ljudi s čudnim moćima. Naravno, nisu vas iznenadili jer ste vi tjelohranitelj profesionalac i brzo ste nekoliko njih smaknuli. No, stvari su se mijenjale iz sekunde u sekundu i nekako su svojim “moćima” uspjeli ubiti caricu i oteti kćerku Emily.

Odmah su se pojavili Lord Burrows i stražari koji su vas uhapsili i sproveli u zatvor. Naravno, pitali ste se tko stoji iza svega, ali što je još važnije ako vas osude i ubiju, sve će se zataškati. Ipak, čini se da i vi imate svoje saveznike koji su na vašoj strani i kojima je u interesu da se otkrije tko stoji iza ovog krvoprolića.

Naravno, prije toga ste odabrali težinu igranja (Easy, Normal, Hard, Very Hard). Igra nije pretjerano teška za igranje, ali svejedno preporučujemo Normal.

Nakon što ste uspjeli pobjeći iz zatvora (tako što ste pojeli jelo ispod kojeg je ključ) i na tom putu smaknuti nekoliko stražara, polako će vam se početi otvarati igra. Strelica na sredini ekrana pokazivat će vam smjer kamo trebate ići, a pritiskom na tipku “J” (Journal) dobit ćete sve potrebne podatke o misijama, svojoj opremi, nadogradnjama i slično.

Izvan zatvora pokupite veliki mač koji će vam odlično doći u borbi protiv stražara. Inače, sakupljajte samo one predmete za koje mislite da će vam trebati.

Kretanje, borba, savjeti

Igra donosi nekoliko zanimljivih elemenata i što se tiče kretanja i što se tiče same borbe. S obzirom da ćete se dosta kretati često ćete koristiti i “Steath Mode” (tipka “C”), a to je čučeće/šuljajući mod. trebat će vam kada se budete morali približavati stražarima i sređivati ih hladnim oružjem sleđa. Scene su fino animirane i djeluju prilično brutalno.

Interakcija s okolinom je prilično skromna, ali tu i tamo ćete moći ubiti pokojeg štakora 🙂 Pojedine da, ali ne i horde štakora koje vas mogu raskomadati. Čuvajte ih se. Svakako pratite stanje vaše energije (gore lijevo) i ako padne na niski nivo, pojedite nešto ili popijte lijekove iz vašeg ruksaka 🙂

Jedan od zanimljivijih poteza je i “klizeći start”, aktivirate ga trčanjem i čučnjem, a odlično će vam doći i kod skrivanja iza zaklona. Mnogim ćete protivnicima prilaziti tiho i straga. Ako vas vide, oko njih će zasvijetlili crvene munje oko glave (kao da ih boli glava!) i odmah će jurnuti na vas pozivajući ostale. Ako im se uspijete prišuljati i smaknuti ih tiho, lakše ćete napredovati.

Jedan od korisnih savjeta je i da čitate pojedina pisma koja naiđete, saznat ćete neke korisne informacije. Isto tako, i po zidovima će pisati razno razne stvari, i tu se nađe korisnih podataka. Još jedna zanimljiva i korisna funkcija je Quick Access Wheel, a aktivirate ga pritiskom (i držanjem) srednje tipke na mišu. Ovo je jednostavniji i brži način manipuliranja vašim predmetima, oružjima, streljivom, prilično zanimljivo 🙂 Naravno, sve to možete odraditi i na klasičan način, Mouse Scrollom ili funkcijskim tipkama.

Iako je igra linearna i praktički vas vodi kamo trebate ići, slobodno “prošvrljajte” malo okolo, nikada ne znate koji ćete koristan predmet pronaći, a ima ih razasutih okolo. Kako se igra bude razvijala tako će se pojavljivati nove i nove funkcije i mogućnosti, kao što je i kupovina novog oružja i oklopa, odnosno nadogradnja postojećih. Uglavnom, igra ima noviteta, na neke ste stvari već navikli, tako da će vam igranje ove pucačine u prvom licu biti zanimljivo, u to ne sumnjamo.

I na kraju spomenimo još jednu sitnicu. Naime, kada naiđete na neku prepreku (zid, elektrizirani prolaz,…) često postoji više načina kako proći tu prepreku. U jednom dijelu igre dobit ćete “mapu” s prikazom na koliko se načina može proći taj dio, vidjet ćete iscrtane strelice. Nama je nekako uvijek ležao prolaz preko krovova, volimo pratiti situaciju odozgo 🙂

Grafika i zvuk

Igru krasi odlična grafika i zvuk, igrivost je na visini. Grafika nas je ugodno iznenadila. Ništa previše atraktivno, ali dovoljno glatko i “mekano” da smo uživali u igri. Zvuk i glazbene sekvence su prilično dobre, u to ne treba sumnjati, što nam je dalo dodatnu dimenziju i atmosferu ove igre. I kada tome svemu pribrojimo odličnu igrivost, možemo reći da smo s tehničkim dijelom igre vrlo, vrlo zadovoljni.

Zaključak

Dishonored je ukratko igra koju možemo bez razmišljanja preporučiti svim igračima. Nas je podsjetila na mješavinu Assassin’s Creeda, Thiefa i Bioshocka, tako nekako otprilike. Sve su to odlični igraći naslovi, a takav je i Dishonored. A cijena igre je ok.

Igrajući ovu igru dobit ćete drugačiji osjećaj jer je atmosfera u najmanju ruku jedinstvena. To je neko čudno i neobično vrijeme u kojem se odvija, čudan je i sam grad, ljudi, a opet nekako privlačno. Što drugo reći nego – pogodili su nas. Nabavite je 🙂

I na kraju jedan mali dodatak – ako vas zanima prohod igre, pratite video gameplay niže, sve će vam se otkriti 🙂

Radnja:
Grafika:
Zvuk:
Igrivost:
Ukupni dojam:
Konačna ocjena: 84%

+ Hvalimo
+ grafika, zvuk
+ radnja
+ autosave

– Zamjeramo
– još jedna linearna igra, nema švrljanja
– prejednostavne zagonetke
– hm, ništa posebno, stvarno 🙂

Minimalni hardverski zahtjevi:
• OS: Windows 8 / 7 / Vista / XP
• Procesor: Intel Celeron E1500 Dual-Core na 2,2GHz ili AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4800+
• Memorija: 4 GB
• Grafička kartica: ATI Radeon HD 5850 ili NVIDIA GeForce GTX 460 s 512MB RAM-a
• Tvrdi disk: 9 GB

Naziv igre: Dishonored
Platforma: PC, PS3, Xbox 360
Vrsta: akcija u prvom licu, FPS
Izdavač: Bethesda Softworks
Autor: Arkane Studios
Max. igrača: 1
Namijenjena: odraslima
Preporučena cijena: 21,98 funti
U prodaji od: 9. listopada 2012
Web stranica: www.dishonored.com

Oglas

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.