Game of Thrones – na čijoj ste vi strani – sjevernjaka ili južnjaka [recenzija]

Nećemo vas pitati za ovu seriju, koja je mega-popularna u svijetu. No, jeste li probali istoimenu igru Game of Thrones? Mi jesmo, i evo dojmova.

Oglas

Radnja
Za početak recimo kako je igra napravljena u suradnji s autorom ove fantazijske sage George R. R. Martinom, ili točnije rečeno, RPG avanture koja je nastala na temelju njegove sjajne fantazijske serije “A Song of Ice and Fire”, a koja je nama poznatija pod nazivom prve knjige, “A Game of Thrones”. Radnja igre se djelomično naslanja na onu iz TV serije.

Uglavnom radnja igre počinje negdje malo južnije od velikog sjevernog zida (The Wall). Netko lovi nekog, jedan čovjek drugoga. Kasnije će se ispostaviti kako Mors Westford, rendžer reda Nights Watch i čuvar sjevernog zida lovi svog brata Gorloda koji je dezertirao. Kazna za to među rendžerima je – smrt. To se kasnije i dogodilo. Gorold je ulovljen a njegov brat mu je presudio.

Inače, The Wall su stoljećima gradili pripadnici područja sedam kraljevstva, a čuva ih od nepoznate divljine i njenih krvožednih stanovnika dalekog sjevera. Nećemo sada preduboko ulaziti u radnju, ali kraljevstva se međusobno bore za prevlast, za upravljanje nad svima ostalima, znate kako to već ide.

Vi ste Mors Westford, rendžer, koji je svoj život posvetio čuvanju sjevernog zida, sve što će se dalje događati je prava avantura…

O TV seriji sve znamo. Jedna je od najbolje ocijenjenih ikad, do sada su emitirane dvije sezone i doslovno oduzimaju dah. Zato smo s pravom očekivali kako će igra barem djelomično odražavati atmosferu serije. Evo što smo dobili…

Na početku hrpa podešavanja
Na samom početku birate težnu igranja Squire (najlakši), Knight (teži) i Lord (najteži). Ok, tu je sve jasno. Nakon nekog vremena igra će vam ponuditi i da odaberete borbeni stil. Tri su u ponudi:
– Landed Knight – uglavnom više orijentiran obrambeno a manje napadački, dobro je oklopljen
– Hedge Knight – dobro balansira i napadom i obranom, ima teža oružja za dvije ruke
– Magnar – neustrašivi ratnik, napadač, ima srednji oklop i odlično je naoružan

Kada odaberete svog “miljenika”, a mi smo odabrali onog trećeg, kreće i sama igra. Spomenimo kako tipkom “C” ili “Esc” dobijete dodatne informacije o igraču. Prvo ćete se dobro našetati i naslušati svega, radnja je poprilično zapetljana, pa su valjda autori igre mislili kako vam na početku trebaju sve objasniti. Moglo se to napraviti i drugačije, no početak je prilično spor i monoton.

Kreće li konačno radnja?
Ako ste izdržali torturu samog početka, a problem je i da ne možete prekinuti uvod (ali ga možete ubrzati tipkanjem na Space), tada kreće vaš prvi zadatak koji je – nikakav! Morate pronaći svoju ekipu, malo se prošetati po terenu Noćne straže i otići na trening, naučiti osnovne poteze i tome slično.

Inače, slogan igre je “pobijedi ili umri”, tako nešto, što znači da ćete u borbama jednostavno morati pobjeđivati. One su u igri jedan od jačih elemenata, pa smo se ponadali kako će one biti dobro napravljene, za razliku od kretanja vašeg lika kojeg pratite iz trećeg lica i koje je očajno. Za neke igre znamo reći kako sve djeluje plastično, ali za ovu zaista nemamo izraz koji bi upotrijebili. Ma recimo ovako – neigrivo.

Borba na život i smrt
Sama je borba priča za sebe. Kako budete napredovali u igri, jasno, napredovat će i vaš lik. U borbi možete biti sami, a možete i kontrolirati vaše prijatelje, a i ono pašče koje vam trčkara oko nogu u borbi zna dobro pokazati zube. Da, imate psa, nekakvog rotvajlera, koji zna dobro zariti zube u protivničke noge.

Sam tijek borbe je po principu “udri dok ti zubi ne utrnu”, odnosno dok imate energije koja je prikazana s lijeve strane ekrana, kao i energija vaših prijatelja. S tipkom Space aktivirate izbornik na kojem birate udarac koji želite (koji vam je otključan) i njime udarate protivnika. Iskreno, ovo je jedan od najlošijih načina borbe kji smo vidjeli, vrlo je spor i neinventivan, a i imate vrlo malo mogućnosti. Iskreno, sama borba nam se učinila kao totalno mučenje, kao i sama igra.

Sam pogled (kamera) iz trećeg lica također je loše napravljena. Pokušavali smo je podešavati, ali nikako, pa nikako. Jednostavno ne možete pogoditi dobar kut te tako pripremiti borbeni plan. Da, ovdje postoji takozvani borbeni plan kojim unaprijed možete isplanirati kako ćete se boriti. Pa čemu to, ovo je dodatno ubilo draž borbe, šmrc…

I same komande su vrlo loše posložene, tako da kad na vas navali jači neprijatelj, ginut ćete kao muhe, tako da će vam se neprestano učitavati prethodno snimljen status, a to zna biti vrlo frustrirajuće. Uglavnom, sam borbeni dio koji bi trebao biti na vrhuncu, totalna je propast. Jedino je logično da kad nekog središ, ono što ostane na zemlji možeš pokupiti, ali i to napravljeno… ma, nećemo više trošiti riječi. Sorry 🙂

Grafika i zvuk
Grafika je koliko toliko dobra, ali tu je hrpetina grešaka, nelogičnosti, čudnih pokreta, neigrivih dijelova. Sve u svemu, brrrr…

Jedini odličan dio igre (ako to tako možemo nazvati) je glazba, pa i donekle zvuk. Glazba je preuzeta iz serije, djeluje onako filmski, uzvišeno. I uopće se ne uklapa u ovu užasnu atmosferu. Ali et, jedina svijetla točka igre.

Zaključak
Očekivali smo puno od ove igre… ok, očekivali smo barem nešto, a dobili – ništa. Uopće nam je žao što smo uopće potrošili vrijeme na ovu igru. Ali tješi nas činjenica kako smo je probali i možemo vas upozoriti kako ovu igru morate zaobići u širokom luku!

A zamislite, košta kao neke najskuplje vrhunske igre, kao npr. CODMW3. Ma, tko je ovdje lud…

+ Hvalimo
+ odlična filmska glazba
+ radnja
+ što je još dobro – hm, ništa…

– Zamjeramo
– način kretanja je katastrofa, totalno neigrivo
– nelogične komande, skromne opcije
– nema multiplayer

Minimalni hardverski zahtjevi:
• OS: Windows 7 (SP1) / Vista (SP2) / XP (SP3)
• Procesor: Intel Pentium Dual Core E2200 na 2,2 GHz ili AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4400+
• Memorija: 2 GB
• Grafička kartica: ATI Radeon HD 2600 XT ili NVIDIA GeForce 7900 GTX s 256MB RAM-a (i uz podršku za Shader Model 3.0)
• Tvrdi disk: 7 GB

Naziv igre: Game of Thrones
Platforma: PC, PS3, Xbox 360
Vrsta: RPG
Izdavač: Atlus
Autor: Cyanide
Max. Igrača: 1
Namijenjena: odraslima
Preporučena cijena: 59,99$
U prodaji od: 15. svibnja 2012
Službena stranica: www.gameofthrones-thegame.com

.

Oglas

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.