Pokémon Go zabranjeni u Iranu – možete završiti u zatvoru!

Visoki savjet za virtualni prostor, kako se zove regulatorno tijelo koje kontrolira Internet u Iranu (The High Council for Virtual Spaces) upravo je zabranilo Pokémon Go igru odnosno bilo koju drugu video igru s proširenom stvarnosti (Augmented Reality, AR) zbog, kako kažu, sigurnosnih razloga.

Oglas

Je li i vas uhvatilo Pokemon Go ludilo! Srećom, vjerojatno niste u Iranu, jer bi mogli završiti u zatvoru, ili bi vam se moglo dogoditi nešto gore. Iran je prva zemlja koja je zabranila Pokémon Go. Koja će biti slijedeća? 🙂 Drugim riječima, Iran je prva zemlja u svijetu koja je rekla “No Pokémon Go”.

Nije potpuno jasno što je Visoki savjet navelo na tu odluku i što im toliko smeta u igri koja povezuje virtualni i stvarni svijet preko GPS-a, a u toj mješavini trebate loviti digitalna čudovišta, sakupljati ih i već i sami znate što raditi. Znate onu simpatičan slogan “Moraš ih sakupiti sve”. Naravno, o igri su se raspisali svi nadugačko kako bi zaradili koji “klikić” više, ali ne razmišljajući o nečem drugom.

Naime, irački je savjet zabrinut zbog, kako kažu, povećane vjerojatnosti za kriminal kao što je pljačka ili neovlašteni ulazak na tuđi posjed… naravno, pod izgovorom kako lovite Pokémone. No, ovakav način igranja moglo bi dovesti i do većeg “okupljanja” ljudi, možda i nekih nereda, tko zna. A možda tako nešto u Iranu ne vole.

Pokémon Go dobili i prvu zabranu - u Iranu možete završiti u zatvoru 02

Zanimljivo je da je igra zabranjena Iranu iako se službeno nije niti pojavila. Svi su je igrači skinuli s nekog online izvora, što nije problem – P2P, Torrenti, bla bla… znate već kako to ide. Ono što je manje poznato je kako vlada u Iraku kontrolira Internet, tako da im nije bilo problem pronaći igrače. Primjerice velik dio stanovništva ne može pristupiti Facebooku i Twitteru, iako se narod snalazi na sve načine, neki i uspiju zaobići zabrane.

Igra Pokémon Go, kreacija tvrtke Niantic iz San Francisca, pustila je u promet igru prije otprilike mjesec dana (6. srpnja), a do danas je službeno dostupna u 90 zemalja svijeta. Ako je ne možete skinuti, pitajte nekog svog prijatelja, on to sigurno zna… 🙂

Oglas

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.