Port Royale 3: Pirates and Merchants – ponovo u lov na pirate u Karipskom moru [RECENZIJA]

Piratski život, pljačkanje i potapanje drugih brodova po cijelom karipskom zaljevu, lijepe žene koje se bacaju u vaše naručje, sve to i više vas očekuje u igri Port Royale 3.

Oglas

Radnja

Vrijeme radnje – turbulentno 17. stoljeće. Mjesto radnje – Karibi, dakle područje Kube, Haitija, Kostarike, Dominikanske republike. Borbe između španjolskih, engleskih, francuskih i nizozemskih osvajačkih jedinica u osvajanju novih kolonija nikad nisu bile žešće.

Vi ste u ulozi mladog kapetana koji pokušava svoju slavu i reputaciju steći mudrim trgovanjem, ali pljačkanjem drugih brodova. Naravno, i vi ćete osvajati nove kolonije za zemlju koju zastupate. Samo igranje se sastoji od dva načina – avantura i trgovina, a na vama je da izaberete svoj stil.

Ne treba puno objašnjavati kako vas očekuje sve ono što je sastavni život pirata – napadi, pljačka, lov na ucijenjene glave, osvajanje gradova, a možda se tu i tamo zalomi i koje skriveno blago koje ćete otkriti, tko zna… 🙂

Mudro započnite svoj gusarski život – trgovinom…

Pirat, gusar, isto je. U jednom trenutku draži nam je jedan, u nekom drugom trenutku drugi naziv, sve u svemu, očekuje vas još jedna odlična avantura u kojoj ćete krstariti morem i pljač… hmmm, baš i ne. Sam početak igre je… drugačiji. Niti slučajno se nemojte usuditi napasti neki drugi brod jer s vašom “kadom” koja pluta morem nećete moći ništa napraviti.

Naime, na samom početku igre imate običan brodić s tek nekoliko topova, što nije dovoljno niti za jednu ozbiljnu bitku. Ako mislite da nije tako, slobodno se probajte zakačiti s nekim drugim brodovima, potopit će vas dok ne kažete “keks”, može i “seks”, isto je 🙂

Kao što smo već rekli, na samom početku možete odabrati hoćete li se baviti pljačkom ili trgovinom. Kako pljačka ne dolazi u obzir, tada ćete se morati posvetiti trgovini. Svaki grad ima svoje karakteristike, u ovom slučaju paletu dobara koje proizvodi, ali i neke proizvode koji im nedostaju i koje traže. Morat ćete prokrstariti kroz nekoliko gradova i jednostavno vidjeti kako se kreće cijena pojedinih proizvoda.

Kako ih ima poprilično, pokušajte se koncentrirati na nekoliko njih. Mi smo si cijene proizvoda ispisali u jednu tekicu, otišli u drugi gradi i vidjeli cijene i opet zapisali, usporedili i trgovali – kupili jeftino u jednom, a prodali skuplje u drugom.

I ovo zvuči jednostavno, ali baš i nije. U toj cijeloj trgovini morate paziti na nekoliko parametara. Kao prvo u opisu grada pročitajte kakav je grad i čime se stanovništvo bavi. Zatim pogledajte koje proizvode nude i što traže. I što je najbolje – cijene nisu uvijek iste. I kod njih postoji tržište koje raste i pada, tako da ćete morati biti prilično mudri u trgovanju.

Kada kupite jači brod, vrijeme je za borbu

Koliko je trgovački život mukotrpan – kupi jeftinije i prodaj skuplje – vidjet ćete u ovoj igri. No, preporučujemo vam da budete vrijedni i marljivo skupljate novac s kojim ćete kupiti veći i jači brod. Osim broda treba vam i više hrane, obavezno maksimalno topova koliko stane na brod, a i trebate se pojačati ljudstvom koje je vrlo bitno za brzo punjene topova, navigaciju, ili ukratko – sve.

E, kad se jednom malo obogatite i uspijete kupiti malo jači brod, možete početi razmišljati i o pomorskim bitkama. Dok plovite morem možete vidjeti koliko su snažni protivnički brodovi te pod kojom zastavom plove. Ne preporučujemo da napadate brodove koji su pod zastavom vaše zemlje, a i pripazite ako ste s nekom zemljom saveznici. Nije loše napadati druge piratske brodove, ali oni su prilično jaki i brzi, nećete se dobro provesti.

Sama borba s brodovima je solidno napravljena, iako moramo priznati kako smo očekivali puno više. Navigacija i upravljanje brodom u borbi su napravljeni mišem, no komande su nekako čudne, brod ne reagira dobro i kad bi trebao. Ako nas pitate, bilo bi bolje da možete upravljati tipkama, ovako djeluje kao da ne upravljate brodom koji nerijetko funkcionira onako kako niste očekivali, odnosno ne puca baš svaki put i u smjeru kojem želite. Problem je veći kada vas okruži 2 ili više brodova, tada je borba prava noćna mora.

Možda su autori igre dali naglasak više na trgovački dio igre, koji je po nama puno bolje napravljen, a nekako su zanemarili ovaj borbeni dio igre, što je naša najveća zamjerka ovoj igri. Šteta, a ima toliko potencijala, pogotovo i u gradovima i kojima možete kupiti ljude raznih znanja a koji vam mogu pomoći u npr. raspolaganju vaše imovine, kupovini nekretnina, obučavanju ljudi i drugo. Ima toga…

Grafika i zvuk

Grafika i zvuk su prilično dobri, jači dio igre. Inače volimo gusarsku radnju, igrali smo desetak igara u kojima se “makljate” brodovima po Karipskom moru, a ova je grafički nekako ponajbolja.

Ono što nam smeta je ta nesretan igrivost, pa se nadamo kako će u četvorci i to biti riješeno. Primjerice, neke igre stare i po desetak godina daju vam puno bolji osjećaj borbe nego ova. Možda smo cjepidlake, ali ovo im ne možemo oprostiti.

Ljubitelji pirata (onih pravih) ovo je za vas

Port Royale 3: Pirates and Merchants je u stvari zanimljiva igra, nešto kao klasični Sid Meier’s Pirates, ali bolja i osjetno kompleksnija. No, kao i u prijašnjim nastavcima ne morate koristiti sve što se nalazi u igru, vaš piratski put će vas voditi u razne krajeve, a to je uzbudljiv život. Očekuje vas puno strateškog mudrovanja, no prava su poslastica borbe brodova, uz odličnu grafiku, te nešto slabiju igrivost.

Ekipa iz softverske i izdavačke kuće Kalypso Media ponovo je napravila dobar posao, vjerujemo da ćete dobrano zagrijati stolicu dok ne savladate prve protivničke brodove i gradove, no kad to krene, gdje će vam biti kraj… Iako ima ponekih manjkavosti, ljubiteljima ovakvih strateških akcija svakako preporučujemo igru.

Radnja:
Grafika:
Zvuk:
Igrivost:
Ukupni dojam:
Konačna ocjena: 72%

+ Hvalimo
+ poznata radnja, nije nova ali je uvijek svježa
+ navigacija s brodovima je bolje riješena
+ široka paleta mogućnosti i opcija

– Zamjeramo
– borbe brodovima su nas razočarale
– u nekim trenucima igra djeluje “zapetljano”
– ispočetka dosadna, proći će puno vremena dok “stanete na noge”

Minimalni hardverski zahtjevi:
• OS: Windows 7 / Vista / XP
• Procesor: Intel Pentium 4 na 3,0GHz ili AMD Sempron 3400+
• Memorija: 2 GB
• Grafička kartica: ATI Radeon HD 3470 ili NVIDIA GeForce 6600 GT
• Tvrdi disk: 3 GB

Naziv igre: Port Royale 3: Pirates and Merchants
Platforma: PC, PS3, Xbox 360
Vrsta: simulacija, akcija, strategija
Izdavač: Kalypso Media
Autor: Kalypso Media
Max. igrača: multi
Namijenjena: svima
Preporučena cijena: 39,99 eura
U prodaji od: 6. rujna 2012
Web stranica: www.port-royale3.com

Oglas

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.