RECENZIJA: Call of Duty World at War, pucačina samo za odrasle

Igra nas vodi po svim bojištima u drugom svjetskom ratu. Borbe sa Japanom i Njemačkom prikazane su sirovo i brutalno i otkrivaju koliko je ratovanje u stvari besmisleno za sve zaraćene strane. Igru započinjemo borbom protiv Japanaca. U ulozi ste zarobljenog vojnika Millera koji biva spašen trenutak prije sigurne smrti.

Oslobađaju vas pripadnici marinaca, odmah dobivate šljem i oružje i krećete u borbu. Već na početku vidjet ćete da se radi o tipičnom Call of Dutyju koji se uvijek odlikovao kratkim i žestokim misijama sa jako mnogo akcije. Gomila protivnika nadire sa svih strana a vi pokušavate sačuvati živu glavu i srediti ih što je više moguće.

U početku ćete biti naoružani pištoljem, puškom ili eventualno lakom strojnicom japanskog podrijetla ili možda thompsonom koji možete pokupiti iza nekog od svojih (mnogih) poginulih suboraca.

Korištenje bajuneta poželjno je u bliskim borbama ali se ipak osigurajte vatrenim oružjem i pobrinite se da do bliskih susreta ne dođe jer najčešće završavaju nesretno po igrača – japanski boci strašno su brzi i sa uzvikom „Banzaiiiii!!!“ pojure na vas i probodu vas dok ste rekli keks.

čuvajte se visoke trave jer su jako dobro zamaskirani granama i lišćem često se događa da samo zakoračite u travu i odjednom vas napadne skupina neprijatelja (opet Banzaiiii!!!!!). postoji lijek i za to – jednostavno bacite nekoliko granata na mjesto za koje sumnjate da se tamo nalaze japanci i riješit ćete sve dvojbe kada sakriveni protivnici odjednom postanu leteći…

Jedno od najzabavnijih oružja (osim snajpera) je svakako bacač plamena. Prava stvar za pretvaranje protivnika u pečenje. I svakako najbolje oružje za blisku borbu i borbu protiv većih skupina neprijatelja, naročito u podzemnim hodnicima i rovovima.

Osim borbi sa Japancima borit ćete se na strani Sovjeta protiv Nijemaca što će na kraju rezultirati stavljanjem ruske zastave na Reichstag. Misije u igri su izmiješane tako da ćete igrati malo za Amerikance a malo za Sovjete čime se dobilo na dinamici.

Misije su raznolike i u nekima od njih ćete voziti tenk dok ćete u američkoj misiji na pacifiku biti u zrakoplovu i napucavati japanske brodove i lovce. Ta misija je naročito zabavna budući da se u zrakoplovu selite po strojnicama i pokušavate nanijeti što više štete Japancima. Trgovački brodovi, torpedni čamci koji pucaju na vas i Zero lovci vaše su mete i potrudite se da ih sredite što je više moguće. Naročito su nezgodni torpedni čamci koji mogu i vašem zrakoplovu nanijeti mnogo štete.

Još malo o naoružanju… Obratite pozornost na snajper – vrlo često ćete jednim hicem postići efekt kakav ne biste niti granatom. Iz čista mira će pogođenom vojniku otpadati ruke i imat ćete osjećaj da ste gađali eksplozivnim zrnom.

Ukoliko pogodite (bilo kojim oružjem) vojnika koji koristi bacač plamena, on će eksplodirati i raznijeti i njega i dobar dio okoline pa je uvijek zgodno pričekati da se oko njega skupi još pokoji neprijatelj da biste se riješili skupine mrskih neprijatelja.

Nakon što zabodete barjak na vrh Reichstaga, mogli biste pomisliti da je to posljednja misija. Ali ne, programeri su se pobrinuli za još malo dodatnog napucavanja i razonode. Na popisu raspoloživih misija pojavljuje se i misija u kojoj se nalazite zabarikadirani u jednoj zgradi dok sa svih strana nadiru naci zombiji. Pokušavaju porušiti barikade dok vi sakupljate bodove ubijajući ih (najbolje izravnim pogotkom u glavu) da biste te bodove iskoristili za kupnju jačih oružja ili otvaranje vrata za bijeg u drugu prostoriju. Cilj je izdržati što više rundi i pobiti što je više moguće zombija. Zgodan način za produženje inače jako kratke igre.

15 misija traje jako kratko, igru je moguće završiti za 4-5 sati što nije ništa novo u Call of Dutyju. Igra je ipak rađena za multiplayer ali ipak… Ne bi bilo loše da naprave barem jedan Call of Duty koji će imati barem 10ak sati igre u single playeru.

Grafika u igri je izuzetno dobra, detaljna i nema nikakvih trzanja i smrzavanja ekrana čak i kada je na monitoru malo veća gužva. Obratite pažnju na eksplozije i vatru – izgledaju fantastično. Zvuk je odličan i jako dobro dočarava zvuk oružja i eksplozija. Količina krvi i leševa može se regulirati na početku igre ali igru ipak ne preporučamo mlađim igračima.

čitava igra je jako brutalna i jednostavno ne štedi nikoga. Animirane međuscene odlično su uklopljene u čitavu radnju, a likovi su jako detaljni i živopisni. Igri možemo zamjeriti jako kratak single player i ponekad slab AI protivnika koji vas ne primjećuju ako stojite pored njih. S druge strane, mogu vas srediti kad se najmanje nadate. Igru ipak možemo preporučiti svakom ljubitelju dobrih pucačina.

+ Hvalimo
– grafika
– zvuk
– vjerna atmosfera
– izgled protivnika

– Zamjeramo
– prekratak single player
– neujednačen AI neprijatelja
– ponekad previše brutalno

Radnja:
Grafika:
Zvuk:
Igrivost:
Ukupni dojam:
Ocjena: 84 %

Oglas
Oglas

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.