RECENZIJA: Crusader Kings 2, još jedna Paradoxova strategija za strpljive

" style=

Najnovija strategija iz tvornice Paradoxa stavlja vas u razdoblje od 11 stoljeća nadalje. Na karti se nalazi mnoštvo državica kojima možete upravljati a ono što se nakon kratkog igranja zamjećuje je poboljšanje tj. pojednostavljenje izbornika koji su sada valjda prihvatljivi puno većem broju gamera.


Sam izgled igre je odličan. Nema previše nepotrebnih detalja a sve je ipak detaljno i dobro razrađeno uz sasvim solidnu preglednost karte i izbornika koji se pojavljuju kada je to potrebno. Ono što malo ide na živce su prozori savjeta koji samo ispadaju na sve strane pa se potrudite da ih isključite – bolje da sami shvatite kako nešto funkcionira nego da se izgubite u mnoštvu instrukcija koje vas nakon nekog vremena mogu lagano izluditi. No dobro, ako vam se da, samo čitajte, nema problema…


Krenimo s igrom… izaberemo razdoblje i vladara u čijoj ćemo ulozi pokušati preživjeti to surovo razdoblje europske povijesti. Nakon toga provjerite koje sve vazale i plemiće imate pod sobom jer je vrlo važno u ovoj igri ostvarivati dobre odnose sa njima da se ne bi dogodilo da postanete nepopularni što bi moglo dovesti do svrgavanja s vlasti i nepotrebnih ratova.
Možete izabrati i nekog od naših vladara iz tog razdoblja što fukcionira sasvim dobro. Jedino je pitanje koliko je zanimljivo krenuti sa tog područja i sa vrlo malo novca koje dobijete na početku. U gornjem desnom uglu nalaze se komande za vrijeme – kao i u drugim strategijama ovog tipa vrijeme možete zaustaviti ili ga ubrzavati/usporavati. To je korisno za prelaženje dosadnih razdoblja bez događanja jer će biti i toga. Čim se nešto dogodi o tome ćete biti obaviješteni i moći ćete otići na mjesto događaja, a vrijeme će se zaustaviti.


U igri možete graditi i nadograđivati po svojim pokrajinama, a na raspolaganju imate i mogućnost razvijanja tehnologija. Ali i ne morate ako ne želite. Ono na što je bačeno težište u igri su osobni odnosi i intrige pomoću kojih dolazite do ciljeva. Vrlo je važno balansirati između saveznika, podanika i protivnika tako da se potrudite da onim najvažnijim likovima budete barem malo simpatični. Njihov odnos prema vama označava se vrijednostima od -100 (crveno) do +100 (zeleno) kao i vaš odnos prema njima. Naklonost kupujete počastima, položajem u društvo što vas košta novaca ali osigurava vam egzistenciju. S druge strane, novac se teško zarađuje budući da nametanje poreza plemićima nije baš popularno jer zbog toga gubite naklonost kod njih.


Kada gradite, birajte građevine od kojih dobivate neki porez da si osigurate što je moguće više izvora prihoda jer će vam trebati svaki zlatnik i za novu gradnju i za održavanje diplomatskih odnosa sa likovima u igri. Ako umrete od starosti ili u nekom junačkom boju, preuzimate ulogu nasljednika i nastavljate s igrom. Igra ima nebrojene mogućnosti, a igrivost i trajnost su jako velike budući da možete igrati uvijek iznova sa nekim drugim vladarem.


Grafika i zvuk su sasvim solidni za ovakvu, statičnu strategiju dok su glavni aduti igre igrivost i trajnost. Naravno, treba ponoviti da nemaju svi živaca za ovakvu vrstu strategije ali zbog pojednostavljenih izbornika i simpatičnih i živopisnih likova isplati se barem malo isprobati.


+ Hvalimo
+ izbornici
+ atmosfera
+ trajnost
+ živopisni likovi

– Zamjeramo
– još uvijek previše opcija
– prosječan zvuk


OCJENE:
Radnja:
Grafika:
Zvuk:
Igrivost:
Ukupni dojam:
Konačna ocjena: 74%


Minimalni hardverski zahtjevi:
• OS: Windows 7 / Vista (SP2) / XP (SP3)
• Procesor: P4 2.4GHz/AMD 3500+
• Memorija: 2 GB
• Grafička kartica: nVidia 8800/ATI X1900+
• Tvrdi disk: 2 GB

Naziv igre: Crusader Kings 2
Platforma: PC
Vrsta: strategija
Izdavač: Paradox Interactive
Autor: Paradox Interactive
Max. igrača: 1, multiplayer do 32
Namijenjena: svima
Preporučena cijena: oko 200 Kn
U prodaji od: 14. veljače 2012
Službena stranica: http://www.paradoxplaza.com/games/crusader-kings-ii

 

Oglas
Oglas

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.