RECENZIJA: Elder Scrolls V Skyrim, naj RPG svih vremena stvarno je najbolji

" style=

Prisjetimo se kako je sve počelo…


1994. Elder Scrolls Arena

1996. Elder Scrolls Daggerfall

2002. Elder Scrolls 3 Morrowind

2006. Elder Scrolls IV Oblivion

2011. Elder Scrolls V Skyrim

Ovako je izgledao početak...

Osim gore navedenih naslova izdani su Redguard i Battlespire ali kao „dodatni“ naslovi.
Prva dva dijela besplatna su i mogu se pronaći na internetu (http://www.elderscrolls.com/arena/ i http://www.elderscrolls.com/daggerfall/) i skniuti ali uz napomenu da rade sa DOSBoxom – bez njega ćete ih teško instalirati pokrenuti osim ako nemate neko prastaro računalo na kojem iz nekog razloga vrtite stari dobro DOS. Uz igre dolaze i detaljne upute za instalaciju i pokretanje.
Morrowind i Oblivion se mogu pronaći u game of the year izdanjima (dakle, osnovna igra sa svim mogućim i nemogućim dodacima) i to po nekim obično simboličnim cijenama pa, ako ih nemate, navalite jer ih se stvarno isplati imati u kolekciji.


Krenimo sa Skyrimom. Već na početku vidimo da nas očekuje grafički jako dobro napravljena igra. Dobra grafika, ispričavam se, odlična grafika koja zaslužuje barem devetku prati nas kombinirana uz jednako dobar zvuk i odaje tehnički jako dobro napravljenu igru. Sve je jako detaljno i zahtijeva snažne grafičke kartice iako se uz smanjivanje detalja igra može vrtjeti i na slabijim grafuljama ali to ipak malo smanjuje cjelokupni doživljaj.


Vrlo brzo nakon početka avanture savladat ćete neke od vještina i moći a nakon što ubijete zmaja – pa naravno da treba srediti nekog tamo zmaja – otvorit će vam se neki novi vidici i moći ćete ono što niti jedan običan čovjek (ili stvor) ne može. Sakupljajte sve što možete, barem dok vam inventar ne oteža toliko da se ne budete mogli kretati, i prodajite nepotrebne predmete da biste zaradili nešto novca za kupnju opreme koja vam treba.


Izbornici su maksimalno pojednostavljeni u odnosu na prethodne nastavke, neki čak malo čudno izgledaju ali sve je stvar navike. Važno je da već nakon nekih sat vremena igranja imate potpunu kontrolu sa upravljanjem igrom. U nekim igrama su izbornici jedna od otežavajućih okolnosti za svakog igrača ali u Skyrimu to nije slučaj.
Izvrsna grafika i zanimljivi likovi dodatno podižu atmosferu dok ćete na svakom koraku moći dobiti pokoji zadatak koji možete ali i ne morate ispuniti. S obzirom na količinu zadataka možda ne bi bilo loše orijenirati se na one koji vam ipak donose neku veću korist ili predmete koji se teško nalaze ili koštaju jako puno zlatnika.


U svakom naselju na koje se namjerite posjetite sve trgovine i gostione jer ćete u svakoj imati priliku za dobru zaradu ali i za kupnju nekih jako potrebnih dijelova opreme. Svakako vodite računa da se rješavate nepotrebnih predmeta uz napomenu da nemaju svi predmeti istu cijenu kod svih trgovaca. Primjerice, knjige je najbolje uvaljati nekom trgovcu knjigama jer ćete ih inače ostalim trgovcima prodavati za sitniš od 1 zlatnika iako neke od njih na pravom mjestu vrijede i po 20ak ili više u istoj valuti.


Borba? Pokušajte procijeniti koje oružje je prikladno za kojeg protivnika. Ako na vas navali nekoliko protivnika nemojte inzistirati na bacanju vatre ili sličnim simpatičnim vještinama ako tu vještinu niste doveli do dosta visokog stupnja. Možete spaliti jednog ili eventualno dva protivnika ali dok ako ih je više a vaša moć zahtijeva obnavljanje (a zahtijeva, naravno) moglo bi vam se dogoditi da vas ostatak ekipe isječe na komadiće dok vi pokušavate izroštiljati njihove kompiće.
Luk i strijela moćno su oružje ali zahtijevaju vještinu i preciznost. Kod većih skupina protivnika sredite ih kolikogod možete iz daljine i sa nekog tešo dostupnog mjesta ali se, čim vam se približe, prebacite na sirovu snagu starih dobrih mačeva, sjekira uz korištenje blokiranja protivničkih udaraca.


Protivnika ima poprilično. Čim se udaljite iz civilizacije i nađete na nekom sumnjivom mjestu možete očekivati najezdu zlikovaca svih mogućih vrsta. U tamnicama i podzemnim prostorima svih vrsta očekujte opasne zamke koje vrlo često nećete ni primijetiti pa bi vam se moglo dogoditi da na istom mjestu dobijete nekoliko puta po glavi dok ne shvatite što se događa. Oprez… opasno….
Grafiku smo već nahvalili a tako i zvuk koji je možda za nijansu bolji od grafike. Što je sa ostalim elementima igre? Igrivost i trajnost su izuzetne i ovaj naslov je još jedan od rijetkih primjera igre u kojoj atmosfera, grafika i zvuk te jednostavnost kontrola daju trajan i nevjerojatno igriv naslov. Iskreno, nismo od Bethesde očekivali loš nastavak Elder Scrollsa ali uvijek imamo rezerve prema nastavcima jer se vrlo često nastavci rade samo zato da se naprave što onda nekom serijalu napravi veliku štetu jer igrači postanu nepovjerljivi prema sljedećim nastavcima.
Što još reći o igri? Volite li RPG? Volite li Elder Scrollse? Ako je odgovor na ova dva pitanja potvrdan nema nikakve dvojbe – igrajte Skyrim.


+ Hvalimo
+ grafika
+ atmosfera
+ zvuk
+ igrivost i trajnost
+ likovi

– Zamjeramo
– povremeno igra trza ali to ne utječe na igranje
– nema zamjerki


OCJENE:
Radnja:
Grafika:
Zvuk:
Igrivost:
Ukupni dojam:
Konačna ocjena: 96%


Minimalni hardverski zahtjevi:
• OS: Windows 7 / Vista (SP2) / XP (SP3)
• Procesor: Dual Core 2.0 ili jači
• Memorija: 2 GB
• Grafička kartica: nVidia GeForce 8800 / ATI Radeon HD 3850
• Tvrdi disk: 6 GB

Naziv igre: Elder Scrolls V Skyrim
Platforma: PC, PS3, XBOX360
Vrsta: RPG
Izdavač: Bethesda Softworks
Autor: Bethesda Game Studios
Max. igrača: 1, multiplayer do 32
Namijenjena: svima
Preporučena cijena: oko 300 Kn
U prodaji od: 11. studenog 2011
Službena stranica: http://www.elderscrolls.com/

 

 

 

 

Oglas
Oglas

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.