RECENZIJA: FIFA09: brže, više, spretnije…

Kako sami autori igre tvrde, radi se o do sada najrealnijem prikazu nogometne simulacije na računalima, odnosno igraćim konzolama. Timovi, lige, igrači, stadioni, sve je licencirano kao i do sada, tako da ćete imati stvaran osjećaj igranja nogometnih utakmica. Ukoliko se ne želite baviti samim utakmicama, odnosno igranjem, možete se baviti i menadžerskim poslovima. I treće, mogućnost igranja u multiplayer modu i preko Internet već je standarda stvar, ali donosi novu dimenziju igranja. Manager mode, Tournament Mode, Challenge Mode, Practice mode i profesionalna sezona su načini igranja koje vam nudi FIFA09.

Za ovu igru razvijena je treća generacija grafičkog sučelja koja još realnije prikazuje igrače, njihova lica i njihovo kretanje na terenu. Sve djeluje vrlo mekano i igrivo, iako se ne možemo oteti dojmu kako su to mogli napraviti i još bolje. Možda to čuvaju za slijedeću inačicu igre…

Igra obiluje novitetima. Uz 250 različitih dodataka koje možete prepoznati u igri ako redovito pratite FIFA serijal, jedan od najvećih svakako je revolucionarni način upravljanja igračima. Osim tipkovnicom, u ovoj igri igrače možete pokretati mišem. Funkcije su vrlo jednostavne.
NAPAD
– igrač se kreće u smjeru u kojem pomaknete miša
– lijeva tipka na mišu – dodavanje
– desna tipka na mišu – pucanje na gol
– scroller – prebacivanje kontrole na drugog igrača
OBRANA
– igrač se kreće u smjeru u kojem pomaknete miša
– lijeva tipka na mišu – ometanje
– desna tipka na mišu – klizeći start
– scroller – prebacivanje kontrole na drugog igrača
Osim igranja tipkovnicom ili mišem postoji i treća kombinacija, a to je korištenje i tipkovnice i miša. Ma, brzo ćete shvatiti sve.
E, a sada naš komentar na kretanje igrača mišem. čini nam se kako taj revolucionarni način kretanja i nije baš pun pogodak. Mučili smo se i pokušavali pobijediti nekog slabijeg protivnika takvim načinom igranja, ali nismo uspjeli. Pomalo i frustrirani, vratili smo se na klasiku – samo tipkovnicu.

U igri su prilično profinjeno realizirani svi potezi. Ovisno o položaju vaših i protivničkih igrača, o tome ovisi i hoćete li uspjeti zabiti gol ili ne. Ako ste igrali neki od prijašnjih nastavaka igre, tada vam ne moramo objašnjavati kako igrati. O nogometu ionako svi sve znaju. Ipak, očekivali smo malo veći nivo inteligencije računalom vođenih timova, koje smo ponovo s hrvatskom reprezentacijom uspijevali tući sve najjače reprezentacije (Španjolska, Italija, Engleska, Brazil, Agrentina,…) ostale na najjačem nivou. Dajte nam nešto teže… 🙂

Ono što nam se dopalo je fizički izgled igrača. Svaki igrač ovisno o svojim fizičkim i igraćim sposobnostima u stvarnom nogometu je veći, teži, brži ili spretniji. Tako će u međusobnim dvobojima bolji igrači proći bolje, odnosno lopta će vjerojatnije ostati ili prijeći njima u noge. No, upornost i spretnost se isplati, pa pokušajte sve što možete.

Istaknut ćemo još nekoliko sitnica. Kako nismo vidjeli neki veliki napredak na samom nogometnom terenu, pojačan je strateški dio igre. Tako po prvi put možete postati trener koji na raspolaganju 140 napadačkih i 40 obrambenih opcija, odnosno ukupno 50.000 kombinacija. Svoje taktičke poteze možete snimiti i uspoređivati s protivničkom, ali je također možete podijeliti i s prijateljima preko Interneta.

Što reći na kraju ove recenzije? Radi se o simulaciji nogometa i o tome sve znate kako igrati (i pobijediti). Ako kažemo da je igra sjajna, lagat ćemo vas, a ako kažemo da igra (ponovo) nije nešto posebno, naljutit će se FIFA fanovi. Mi ćemo se odlučiti za istinu i reći kako je FIFA09 najbolje do sada napravljena nogometna simulacija iz FIFA serijala, s puno noviteta i novih zanimljivosti. Ipak, pričekajte još nekoliko dana dok recenziramo FIFA-inog ljutog konkuretna, PES 2009 (Pro Evolution Soccer 2009).

+ Hvalimo
– lica igrača su prepoznatljiva
– dobri efekti i replay (kao i inače)
– odabir glazbe u menijima

– Zamjeramo
– grafika i nije toliko očekivano dobra
– nema hrvatske lige, niti hrvatskih komentatora
– upitna je igrivost mišem

OCJENE:
Radnja:
Grafika:
Zvuk:
Igrivost:
Ukupni dojam:

Konačna ocjena: 74%

Naziv igre: FIFA09
Platforma: Xbox 360, PC, PS3, Wii, PSP, Nintendo DS, PS2
Izdavač: Electronic Arts
Autor: EA Canada
Vrsta: simulacija nogometa
Max. igrača: 10
Namijenjena: svima
U prodaji od: 14. listopada 2008
Homepage: www.fifa09.ea.com/us
Savjeti i trikovi


FIFA09 – službeni trailer


FIFA09 – trikovi i golovi

Oglas
Oglas

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.