RECENZIJA: GRID 2 – moćna trkaća simulacija – nije važno sudjelovati, važno je pobijediti!

Kao ozebli sunce čekali smo ovu trkaću simulaciju. Originalna igra je bila odlična, može li GRID 2 popraviti ukupni dojam i ponuditi nam obilje zabave utrkivanja i adrenalina?

Oglas

Iz Codemastersa su nam javili kako će i u drugom nastavku igre postaviti nove standarde za razbijanje. Sjetimo se, prvi je nastavak zaista bio pun dinamike, akcije i dobrog razbijanja automobila.

Brzi i žestoki su ponovo “in”, uskoro stiže novi nastavak. Igrali smo prvi nastavak, bili smo prilično zadovoljni i dali smo mu visoku ocjenu. Može li dvojka biti bolja od originala? Kako smo već ranije najavljivali, od ove igre očekujemo puno. Igramo je već nekoliko dana i osjetili smo pravu vibru igre. Je li ona opravdala naša očekivanja, saznajte u našoj recenziji. A kako jedan član našeg Gamebox tima ima i pravog trkaćeg iskustva, tim ćemo biti stroži.

Radnja

Originalna igra Race Driver GRID nas je 2008. godine oduševila svojom igrivošću, odličnom grafikom i ono što smo najviše voljeli – razbijanjem automobila! Drugi nastavak nosi jednostavan naziv GRID 2, a kao i prva igra mješavina je trkaće simulacije i arkade. Ovi arkadni su elementi prilično naglašeni što se možda onim pravim vozačima neće svidjeti, no vjerujte nam na riječ – GRID 2 je bolji i od velikog broja konkurentskih simulacija vožnje.

Priča je jednostavna. Stvorena je nova liga – World Series Racing (WSR) koja traži novo meso – nove vozače, junake, prvake. Jeste li vi jedan od onih koji može postati apsolutni trkaći junak? Možemo se kladiti kako ste svi pomislili – da, ja sam taj. No, odmah upozorenje – neće vam biti lako!

Cilj je biti najbrži, najbolji pobjednik. Krećete iz male garaže s jednim automobilom, 1970 Ford Mustang Mach 1, rekli biste krš od automobila. No, ovaj će vas “american muscle” itekako obradovati u utrkama, funkcionira sjajno i sa svojim pogonom na stražnjim kotačima vrlo je stabilan, samo morate osjetiti njegov “ritam”.

Svaki je početak težak…

Nije teško zaključiti da ćete s vremenom, ako budete dobri, napredovati i osvajati nove automobile. No, to neće biti lako. Na samom početku igre birate težinu igranja. Nikako ne preporučujemo onaj najteži jer ćete se ubiti od muke i frustracije kako ne možete doći do pobjede. Ako niste sigurni odlučite se za početnike, a ako baš mislite da ste dobar vozač krenite sa srednjim nivoom težine igranja.

Već nakon nekoliko utrka zaključit ćete dvije stvari – prva je da su protivnici vrlo inteligentni (i bezobrazni!), a drugo je da su automobili vrlo “upravljivi” odnosno reagiraju kako i očekujete, kao automobili a ne kao gluhe krave. Kao što smo već spomenuli, ova je arkadna trkaća simulacija bolja od velike većine “čistih” simulacija. Ma što pričamo, smjestit ćemo i nju u simulacije vožnje, odnosno trkaće simulacije i gotovo.

Prvi automobil je Fordov Mustang Mach 1 iz 1970. godine, živahni oldtimer koji će vas dobro služiti. Pokušajte ostvariti prvih nekoliko pobjeda, nije toliko teško, a kasnije će se već početi otvarati nove utrke, a i prvi će se sponzori javiti.

Ono što je važno je da svakom pobjedom odnosno dovoljnim rezultatom za napredovanje (ovisi o samoj utrci ali i o sponzorima) vaša se baza fanova povećava. Na samom početku njih tek nekoliko tisuća, a kasnije stotine tisuća, milijuni… Ovisno o fanovima javljaju se i sponzori, a s njima dolaze i neki drugi benefiti.

Utrka ima raznih, važno je pobijediti!

Kako budete napredovali u igri, tako će se i otključavati nove utrke, novi automobili. A utrka je raznih, od onih klasičnih, tu je i utrka s vremenom, izbacivanje posljednjih vozača, jedan-na-jedan… Utrka je puno, kao i samih lokacija, utrke vozite po cijelom svijetu.

Utrke ne morate voziti po redu. U vašoj maloj i uredno složenoj garaži na računalu ili na zidnom panou pratit ćete razvoj svoje karijere. Utrke možete preskakati, odnosno možete voziti sve one koje vam se otključaju. Naravno, što više fanova više će se otključavati utrke. Sve jasno 🙂

Unutar svake lige očekuje vas više utrka koje su uglavnom drugačije. No, proći će neko vrijeme, prvo se morate dokazati kao perspektivan “rookie” prije nego uopće dobijete poziv za ulazak u WSR ligu. Ne očajavajte, samo trebate pobjeđivati i to je to.

Savjeti i trikovi za vožnju

Ipak, kako smo mi pravi automobilski stručnjaci, udijelit ćemo vam nekoliko dobrih savjeta koji vam mogu pomoći u postizanju boljih rezultata u igri. Prvo što morate naučiti je “driftanje”. Karakteristično je za automobile sa stražnjim pogonom, ako ste dobri možete driftati i s 4WD automobilima (pogon na svim kotačima), ali s oni s prednjim pogonom to ne mogu.

Driftanje je po definiciji kontrolirano proklizavanje automobila. Aktivirate ga na više načina – ili naglo i kratko stanete na kočnicu pa po gasu i uz skretanje lijevo ili desno (ovisno koji je zavoj pred vama), ili ulaskom u zavoj skrenete jače nego je potrebno pa će se aktivirati drift mod samostalno.

Prilikom prestizanja pokušajte to učiniti čim čišće. Drugim riječima, sa što manje kontakta, izbjegavajte ga. Dok se vi borite, ostali će vam pobjeći i onda ništa od pobjede. Isto tako, vrlo ćete rijetko pobjeđivati iz prve – za pobjedu je potrebno poznavati stazu i njene zavoje. Iako naizgled sve djeluje lako, to baš i nije tako 🙂

Pobjeđuje uglavnom onaj koji je brži u zavojima. Na ravnom svatko zna stisnuti gas i držati upravljač, no u zavojima se postiže razlika. Brz i pravilan ulazak i izlazak iz zavoja su najvažniji. Kad to savladate postat ćete kralj utrka.

Ne zaboravite da automobili imaju različite pogone – prednji, stražnji i na svim kotačima. Prednji pogon je najlošiji za utrke. Automobil uglavnom bježi u zavoju van, tako da ćete morati koristiti i ručnu kočnicu odnosno u zavoj ulaziti u manjoj brzini. 4WD je pogon na svim kotačima i najstabilniji je. No u zavoj nećete moći nikada ulaziti u punoj brzini, osim ako ga bacite “bočno”. Stražnji pogon je volo moćan i u punoj brzini uz driftanje možete ulaziti u zavoje, ali je vrlo prevrtljiv – lako e možete zavrtjeti oko svoje osi.

I na kraju – pogledajte ponekad pokoji “playback”. Pokrećete ga tipkom “Backspace”, a aktivirat će se svaki puta kada napravite nešto loše. Dobro je to pogledati kako ne bi istu grešku napravili drugi puta.

Grafika i zvuk

Grafika je odlična, a za to se brine novi TrueFeel Handling System, odnosno sustav za upravljanje trkaćim automobilima. EGO Game Technology Platform daje sav dodatni vizual u igri, odlično renderirane staze i okoliš. Najjači efekt koji daje je samo uništavanje automobila, razbijanje, stvarno efektno. Zanimljivo, za igru je čak angažirana i ekipa iz ESPN-a, koji su odradili dobar “brijački” komentatorski dio, svidjet će vam se 🙂

I zvuk je odličan, pogotovo onaj karakterističan gromoglasni zvuk motora američkih automobila. No, i svi ostali su odlično napravljeni, daju odličan ugođaj u igri. Čista uživancija. O samoj igrivosti ne treba trošiti riječi, odlična je i opravljanje automobilom nije frustrirajuće kao kod nekih igara, točno će skrenuti kamo želite, pa makar i u zid 🙂

Ukupni dojam

Nismo razočarani. Dobili smo trkaću igru kakvu smo i zaslužili. GRID 2 je dostojan nasljednik originala – Race Driver GRID-a. Grafika je odlična, automobili su licencirani i svaki se drugačije ponaša na stazi. Zvuk koji proizvode je odličan, a ponajbolji su efekti razbijanja. Sve u svemu, uživali smo u ovoj trkaće-arkadnoj simulaciji. A trebali bi i vi 🙂

Osim klasičnog igranja “karijere”, možete se odlučiti i za “GRID Online”, a spajate se na RaceNet mrežu gdje ćete pokazati svoje vozačke vještine dokazivati vozeći protiv trkača iz cijelog svijeta. Sviđa nam se ideja da su u igru uključeni najbolji automobili iz posljednjih 40 godina. I staze, odnosno gradske ulice po kojima vozite utrke su licencirane, prave.

Što da vam još kažemo? Eh, da. Znate li da je ovu igru napravila ekipa iz Codemastersa? Onda mora biti dobra! Dosta priče, nabavite igru, isplati se… 🙂

Radnja:
Grafika:
Zvuk:
Igrivost:
Ukupni dojam:
Konačna ocjena: 88%

+ Hvalimo
+ grafika, zvuk
+ licencirani auti
+ odlična igrivost i upravljanje jurilicama
+ visok stupanj prikaza sudara s flashbackom

– Zamjeramo
– igra i nije baš bogata opcijama za doradu automobila
– možete voziti samo ponuđene automobile
– sporo se učitava

Minimalni hardverski zahtjevi (ipak, preporučujemo barem 2x jaču konfiguraciju):
• OS: Windows 8 / 7 / Vista / XP
• Procesor: : Intel Core 2 Duo na 2.4Ghz ili AMD Athlon X2 5400+
• Memorija: 2 GB RAM-a
• Grafička kartica: Intel HD 3000 / AMD HD2600 / NVIDIA Geforce 8600
• Tvrdi disk: 15 GB
Preporučujemo:
• Procesor: Intel Core i7/AMD Bulldozer
• Memorija: 4 GB RAM
• Grafička kartica: Intel Graphics 5200 / AMD HD6000 Series

Naziv igre: GRID 2
Platforma: PC, PS3, Xbox 360
Vrsta: trkaća simulacija
Izdavač: Codemasters Racing
Autor: Codemasters
Max. igrača: 5
Namijenjena: svima
Preporučena cijena: 40,99 eura (Steam)
U prodaji od: 28. svibnja 2013
Službena stranica: www.gridgame.com

Oglas

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.