RECENZIJA: Handball Simulator 2010 European Tournament, europsko rukometno prvenstvo na dlanu!

Radnja
U stvari, ova je igra neobična po nekoliko elemenata. Kao prvo, Handball Simulator 2010 European Tournament prati trenutno aktualno rukometno prvenstvo, a drugo – ovo je prva simulacija rukometa na PC računalima! Iskreno, ovakvu igru još nismo vidjeli na računalima, pa je ova neka vrsta presedana. Činjenica je da je rukomet podcijenjen u odnosu na npr. nogomet, pa je ovo možda mala ispravka barem u igraćem smislu.

U ovoj vas igri očekuje 16 reprezentacija koje sudjeluju na europskom prvenstvu. Možete kreirati i svoj tim. Sve u svemu, kada već uživamo u igrama naše reprezentacije za koju se nadamo da će osvojiti europsko zlato, idemo se mi ukratko posvetiti ovoj igri i vidjeti što nam donosi.

Handball Simulator 2010 European Tournament, europsko rukometno prvenstvo na dlanu!

Što nas u igri očekuje?
Kao prvo, tri su načina igranja – prijateljska utakmica, turnir (europsko prvenstvo) i udarci sa 7 metara. Prvi i treći način trebali bi vas u vesti u igru. Kod treniranja sedmeraca bit ćete i u ulozi pucača i vratara. Uglavnom, na raspolaganju vam je svih osam smjerova + udarac. Zanimljivo je, probajte.

Rukometna pravila pretpostavljamo znate, tako da vjerujemo da ćete se znati kretati po terenu, a možda zabiti i koji gol 🙂 Ma šalimo se, naravno, ali odmah moramo reći kako vam neće biti nimalo lako. Nemojte se napuhavati i reći kako znate igrati, te postaviti način igranja na najteži nivo. I na “normalnom” će vas izbušiti k’o sito!

Loša vijest u svemu je da je igra napravljena samo na njemačkom jeziku (?!?), nema na engleskom, pa ćete se malo teže snalaziti u izbornicima. Ali i bez znanja njemačkog ćete se brzo snaći. Srećom teksta nema puno, opcije i izbornici su jednostavno postavljeni, pa pokušajte povući paralelu s drugim igrama i to je to. Ma ići će to sve, nema brige.

Prije turnira – još malo statistike
U stvari, ono što hoćemo reći je da smo prije samog početka prvenstva pogledali kako je ono “opremljeno”, što nas očekuje od dodatnih podataka. Nakon pregleda svih opcija, moramo reći da smo zadovoljni. Naime, u izbornicima ćete pronaći sve što vam treba. Za početak tu je statistika o pojedinoj reprezentaciji i njena snaga u odnosu na druge reprezentacije, a prikazana je u tri parametra – napad, obrana i vratar. Hrvatska reprezentacija kotira jako dobro, pri samom je vrhu… 🙂

Nadalje, u opcijama ćete pronaći i druge statističke podatke o igračima, tabele, postotke, žute i crvene kartone, raspored utakmica, formacije igranja i sve ono osnovno što vam zaista treba za igru. Ničeg previše, ničeg premalo, dovoljno koliko vam treba.

Handball Simulator 2010 European Tournament, europsko rukometno prvenstvo na dlanu!

Kako igrati, dodavati i pucati?
Dakle, ponavljamo još jednom, morate znati rukometna pravila. Nemojte bezglavo trčati po terenu. Morate dobro naučiti dvije stvari – dodavanje, pucanje na gol i obranu. U opcijama imate opisano koje tipke koristite za dodavanje. Nekoliko je ključnih tipki koje morate zapamtiti i to je sve. Primjerice, dodajete se tipkom D, na krilo dodajete tipkom W, brže trčite tipkom S, pucate tipkama A ili Space.

Što se obrane tiče, znate ako to u rukometu ide – zona i puno guranja! Dakle, svoje igrače obavezno postavljajte u zonu, ne dozvolite da se negdje u vašoj zoni nalazi “rupa“z koju protivnički igrači mogu iskoristiti za šut na gol. Možda će vam u tome pomoći i tipka Ctrl-L (lijevi) kojom mijenjate aktivnog igrača.

Kao i u pravom rukometu, ključni dio terena je devet metara, u kojem će se događati dosta toga. Nerijetko će vas okružiti dva ili više protivničkih igrača i blokirati vas tako da se nećete moći pomaknuti, tada lopta ide na devet metara. Bit će tu i isključenja igrača, sedmeraca (to ste mogli trenirati, u opcijama je, sjećate se?). U devet metara bi trebali pokušati pronaći “rupu” za šut ili se jednostavno vinuti iznad protivničkih igrača i postići gol. Naravno, ako se otvori prilika, možete pucati i iz veće udaljenosti, ali je vjerojatnost pogotka manja. Posebno su dobri udarci na gol s krila, ali preporučujemo samo u slučaju da ste ostali sami. Sve u svemu, igra i nije toliko teška, ali vidjet ćete kako će vas protivnici puniti golovima… 🙂 Sve u svemu, dok se malo naviknete na igru i budete disciplinirani u napadu a posebno u obrani, doći ćete i do pobjede.

Handball Simulator 2010 European Tournament, europsko rukometno prvenstvo na dlanu!

Grafika i zvuk
Solidni. Ništa posebno, čak ispod prosjeka, ali opet moramo reći kako bolje igre nemamo, tako da ovu nemamo s čim uspoređivati. S druge strane, sve teče glatko i bez problema, minimalna konfiguracija igre je vrlo niska, tako da ne bi trebali imati problema u ničemu. Zvuk je tako-tako, možda je najbolja glazba u izbornicima, koja je sasvim ok. Publika je također polu-mrtva 🙂 i baš ne doprinosi atmosferi, ali nadamo se kako će sijedeći nastavak igre biti puno bolji. Ne možemo se oteti dojmu kako je sve napravljeno na brzinu kako bi igra izašla uoči europskog rukometnog prvenstva.

Prvi se mačići u vodu bacaju!
Za ovu bi igru mogli reći kao u naslovu, jednoj našoj narodnoj poslovici. Problem je u tome što je ovo jedina, ili kako autori igre kažu – prva simulacija rukometa na računalima, tako da drugog izbora nemamo. Ako ništa drugo, igra će vas zabaviti i možda još dodatno podići vaš rukometni adrenalin. S obzirom da je ova recenzija pisana negdje u polovici europskog rukometnog prvenstva, ne znamo još kako će naši proći. Ako i ne budu prvi, pobrinite se da u igri odaberete hrvatsku reprezentaciju i naravno – postanete prvaci… 🙂

Ako želite saznati informaciju više o “pravom” rukometnom prvenstvu, s pravim reprezentacijama i pravim rezultatima, kliknite ovdje.

Handball Simulator 2010 European Tournament, europsko rukometno prvenstvo na dlanu!

+ Hvalimo
+ rukomet na računalu – konačno
+ relativno dobro postavljanje igrača
+ solidna grafika
+ različiti udarci

– Zamjeramo
– “plastično” kretanje igrača
– igrači nisu licencirani
– igra je na njemačkom jeziku!!!

OCJENE:

Radnja:
Grafika:
Zvuk:
Igrivost:
Ukupni dojam:

Konačna ocjena: 74%

Minimalni hardverski zahtjevi:
•    Windows 7 / Vista / XP
•    DirectX 9.0c
•    Intel Pentium 4 na 2.0 GHz ili odgovarajući AMD-ov procesor
•    512MB
•    nVidia GeForce 6800 ili ATI Radeon X850 s 128MB RAM-a
•    1 GB praznog prostora na tvrdom disku

Naziv igre: Handball Simulator 2010 European Tournament
Platforma: PC
Izdavač: Astragon
Autor: Astragon
Vrsta: sportska simulacija, rukomet
Max. igrača: 1
Namijenjena: svima
Preporučena cijena: 29,99 eura
U prodaji od: 15. siječnja 2010.
Homepage: www.astragon.de/produktdetails/article/handball-simulator-european-tournament-2010.html

Oglas
Oglas

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.