RECENZIJA: Hellgate London

Vrata pakla otvorila su se u Londonu i horde demona najrazličitijih oblika i veličina nahrupile su van sijući užas i rušeći sve pred sobom. Naravno, u glavnoj ulozi ste vi i morate srediti gomile demona i možda, ako budete imali sreće, doći do vrata pakla i spasiti svijet.

Spašavanje svijeta (ili barem jednog njegovog dijela) obično je težak zadatak i zahtijeva odličnu koordinaciju oka i prstiju. S obzirom na to da je igra kombinacija FPS-a i RPGa, moći ćete usavršavati svoj lik i koristiti čarolije da biste savladali neke od vrlo opasnih i napornih neprijatelja.

Niz zadataka koje morate ispuniti zbog njihove jednostavnosti igru čine dinamičnom i zabavnom. Nema klasičnih, vrlo dugih zadataka kada nakon nekoliko sati igranja zaboravite što u stvari trebate učiniti. Kratko i jasno – idi tamo, učini to i to ili uzmi neki predmet i vrati se.

Radnja se odvija u podzemlju Londona. Točnije, u tunelima podzemne željeznice, barem u onome što je ostalo od njih. Na površini se događaju čudne i vrlo opasne stvari, iznenada se na nekim mjestima pojavljuju portali koji vode izravno do pakla i onda nestaju. Iz tog razloga su branitelji čovječanstva izabrali podzemlje iz kojega vode samo portali kroz koje mogu prolaziti oni.

 

Na samom početku sve je vrlo jednostavno i vrlo često prejednostavno. Neprijatelji imaju samo naznake inteligencije i napadaju vas frontalno što vam omogućava da ih pokosite bez ikakvih problema budući da vaša automatska puška nema ograničen broj metaka (ili nečega sličnog mecima). Neki padaju već nakon nekoliko pogodaka dok su neki malo uporniji ali svejedno padnu vrlo brzo.

Kasnije stvari postaju malo teže i nailazite na raznorazna stvorenja netom izišla iz pakla koja će se potruditi zagorčati vam život. Nakon što sredite nekog od njih, iza stvorenja ostaje ili Paladij – to je ovom paklenom svijetu novac, ili neki koristan predmet – oružje, štitovi, odjeća, zdravlje i slično. S obzirom na to da se radi o RPG naslovu, novac možete potrošiti na novu opremu kod trgovaca koji se nalaze na svakoj stanici. Napredni sustav kombiniranja predmeta omogućava vam da predmete nadogradite (po mogućnosti poboljšate) za određenu svotu novaca u za to predviđenim uređajima koji se nalaze kod trgovaca. Predmete možete rastavljati tako da iza svakog od njih ostane nešto sirovina koje možete koristiti za nadogradnju ostalih predmeta. Primjerice, raketni lanser možete nadograditi i time postići veću učinkovitost i razornu moć oružja.

I sam lik se, kao i u svakom RPG naslovu, usavršava i na svakom višem stupnju postaju mu dostupne nove vještine. Osnovne sposobnosti lika nadograđuju se bodovima koje dobivate s vremena na vrijeme.

Prilikom igranja ustanovit ćete da je preciznost vrlo važna pa ne bi bilo zgorega (barem u početku) potrošiti veći dio bodova na nju budući da će vam to olakšati savladavanje problematičnijih čudovišta. Do tih čudovišta dolazite tako da razgovarate sa svim likovima na koje naiđete jer će vam svaki od njih zadavati različite zadatke.

U pravilu iza takvih, opasnijih, neprijatelja ostaje mnoštvo novca i predmeta što ćete moći dobro iskoristiti da se opremite kod najbližeg trgovca.
Igra je dobro zamišljena, grafički izgleda odlično osim toga što su se programeri mogli potruditi da okolina bude interaktivnija – primjerice, neke objekte možete uništavati a neke bez ikakvog razloga ne možete. Sveukupni dojam nije loš, ali igra u nekim svojim elementima nije dorađena. Ipak, ne bi je trebalo zaobići.

 

 

BIOKARTA
Naziv igre: Hellgate London
Platforma: PC
Izdavač: EA Games
Autor: Flagship Studios
Vrsta: RPG/FPS
Max. igrača: 1, online
Namijenjena: odraslima
U prodaji od: 31. listopad 2007
Homepage: www.hellgatelondon.com
+ Hvalimo.
– grafika
– manipulacija predmetima
– muzika
– Zamjeramo
– slab AI protivnika
– nedorađenost inače odlične grafika (detalji)
– ponekad se radnja ponavlja
OCJENE:
Radnja: 7
Grafika: 9
Zvuk: 7
Igrivost: 7
Ukupni dojam: 7
Konačna ocjena: 74%

 

Oglas
Oglas

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.