RECENZIJA: James Cameron’s Avatar: The Game, jedna od najljepših priča ikad ispričana

Radnja
Pandora. Neobičan planet. Neobično lijepa flora i fauna. Na’vi, ponosan narod koji živi u skladu s prirodom. Sve bi to tako bilo tko zna koliko dugo, možda i zauvijek, da se na planeti nisu pojavili – ljudi. Naravno, odmah možemo pričati drugačiju priču o kolonizaciji, iskorištavanju, eksploataciji, pohlepi, ratu. Da, to smo mi ljudi. Ipak, nije sve crno i bijelo. Ima tu i prijateljstava, povjerenja među rasama, ljubavi, svega.

Priča je to koja se razvijala desetak godina i konačno je ispričana. Naime, igra je rađena po istoimenom kino hitu legendarnog Jamesa Camerona, poznatog po akcijskih hitovima. Igra vas vodi duboko u srce Pandore, udaljenog planeta koji je iznad svake mašte, gdje ćete susresti autohtoni narod Na’vi, ali ćete susresti i druge oblike života koje nikad do sada niste imali prilike vidjeti u video igrama. Naravno da mašta nema granica… 🙂

Priča se vrti oko RDA korporacije (konzorcij koji svemirom traga za vrijednim resursima) koja je na planetu Pandori pronašla rijetku rudu koja im je neophodna za daljnji razvoj civilizacije. Sreća u tome je što rude ima puno, a nesreća što najveći dio leži ispod naselja u kojem se nalaze domoroci, narod Na’vi. Ljudi pošto-poto žele iseliti domoroce kako bi mogli nesmetano iskorištavati rudu i pri tome bezobzirno uništavati prirodu. Na’vi, koji žive u skladu s prirodom, to ne dozvoljavaju, iskre frcaju što je dovoljno za početak rata između dviju strana.

Odmah moramo reći kako igru Avatar nismo htjeli recenzirati prije nego pogledamo film, kako bi dobili cjelovitu sliku i vidjeli u kakvim su odnosima. U principu, film i igra nisu neposredno povezani, iako naravno imaju veze. No, sama radnja teče svojim tijekom. Idemo vidjeti što nam ova igra donosi.

James Cameron's Avatar: The Game, jedna od najljepših priča ikad ispričana

Planet Pandora – bajka u zelenom i plavom
Prije nego krenemo u samu igru, reći ćemo vam kako ćete već gotovo na samom početku početi proučavati sam planet Pandoru, njegove stanovnike, floru i faunu. Naime, kako se igra razvija, u dijelu koji se zove Pandora-pedia (u opcijama) otključavat će vam se novi pojmovi i podaci o planetu, a kako bi se bolje povezali sa samom igrom i shvatili samu bit Pandore i njegovih stanovnika. Naučit ćete zanimljive podatke o povijesti planeta, o Tree of Voices drvetu i o puno drugih zanimljivih podataka. Isto tako, postepeno čete učiti i sve o svojoj RDA korporaciji, oružjima, vozilima, opremi, osoblju i drugim sitnicama. Sve u svemu, Pandora-pedia je vrlo korisna i zanimljiva stvarčica.

Osim same radnje i ovih ljepota koje smo spomenuli, najvažnija stvar u igri je Avatar Program. Radi se o zanimljivom sustavu kojeg su razvili u RDA korporaciji. Naime, na temelju DNA strukture Na’vi stanovnika, u RDA laboratoriju klonirali su svoje na’vi “kopije” koje su nazvali Avatar. E, to je dio u kojem ćete se morati poprilično dobro snalaziti. S obzirom da je igra prilično jednostavna, vjerujem da nećete imati problema. U stvari, sve je vrlo jednostavno, isprepliću se igrani i video dijelovi, tako da ćete dobiti osjećaj kao da igrate film.

James Cameron's Avatar: The Game, jedna od najljepših priča ikad ispričana

Krećemo u prve misije
Prije prvog zadatka, odnosno samog početka igre, trebate izabrati svog lika i pripadajućeg Avatara. Ovaj izbor ne utječe na daljnji tijek igre, ali je zanimljivo vidjeti kako su ih kreirali, jer sve djeluje vrlo stvarno. Naravno, možete odabrati muškog ili ženskog lika. Nakon toga krećete na svoju prvu lokaciju, Hell’s Gate, tamo vas očekuju prvi zadaci. Nakon nekoliko razgovora brzo ćete se pojaviti i u naučnom dijelu gdje ćete nakratko isprobati svog Avatara (kao na filmu). No, prije toga morat ćete obaviti neke druge zadatke. E, tu kreće sama igra…

Kretanje, tipke, opcije
Kao što smo već rekli, igra je vrlo jednostavno napravljena tako da ćete se vrlo lako kretati po njoj. Sve što trebate znati pisat će vam na ekranu, a za kretanje vam služi radar dolje desno. I na radaru je sve jednostavno – vi ste plava strelica, a zadaci su označeni žuto. Za detalje stisnete tipku Tab i dobit ćete mapu i sve potrebne podatke. Komunikaciju s drugim likovima i interakciju s predmetima (i druge akcije) aktivirate tipkom “F”. I to je ono osnovno.

Dodatne mogućnosti vašeg lika prikazani su kao “skillovi”. Ukupno ih ima 20 različitih po klanu, dok ćete na početku imati četiri. Slično je i s oružjem. U ponudi je 60 odlično napravljenih oružja, koje ćete postepeno otključavati u igri.

Kad već spominjemo otključavanje, važan dio su XP – eXperience Points. Kako napredujete u igri, izvršavate zadatke i sređujete neprijateljski nastrojene stanovnike Pandore, dobivat ćete “iskustvene bodove”. Svaki novi nivo otključava nove mogućnosti, predmete i oružja. Brzo ćete shvatiti kako to ide.

Uz prilično visok stupanj interakcije s okolinom, posebno su nas oduševila sva vozila, i ona na zemlji i u vodi i u zraku. Zaista su autori imali neograničenu maštu, jednostavno smo uživali u svemu. U stvari, još bolje nam je bilo jahati neku vrstu konja koji su zaista sjajni.

Još jedan važan dio u igri su neka vrsta teleporta (GMI za ljude, odnosno Tree of Vision za Avatare). Teleporti te mogu odbaciti na drugu lokaciju do drugog postavljenog teleporta, ali samo u slučaju da je taj dio mape otkriven.

U principu, to je onaj osnovni dio igre koji ćemo vam otkriti, za ostalo se pobrinite sami. Još jednom ponavljamo – igranje je vrlo jednostavno, sve vam piše na ekranu, a hoće li vam se igra svidjeti ovisi o vama samima. Ako vam se svidio film, onda će vjerojatno i igra.

James Cameron's Avatar: The Game, jedna od najljepših priča ikad ispričana

Grafika i zvuk
Odlični, ukratko rečeni. Sve klizi glatko i bez nepotrebnog trzanja. I sama minimalna konfiguracija nije visoka, tako da ćete uživati u igri. Kako je Avatar napravljen prema filmu, i glazba je odlična filmska. I tu ćemo također završiti, jer jednostavno je sve – super.

Avatar treba igrati
Iako smo prije igranja cijele igre probali demo koji nam se i nije nešto svidio, sama igra nam je djelovala nekako zanimljivije, toplije. Upravo zato smo namjerno prvo pogledali film kako bi ušli u bit same igre i kako bi dobili dimenziju više od prosječnih recenzenata gamerskih igara koji to rade onako mehanički, bez srca. Iskreno, igra nam se čak i svidjela iako se ne možemo oteti dojmu kako je u nekim dijelovima mogla i bolje izgledati. Hm, možda upravo zbog odličnog filma igru malo guramo “pod tepih”, možda nezasluženo, u svakom slučaju, vjerujemo da ćete uživati istražujući planet Pandoru u svom Avataru. Svakako igru trebate probati.

I jedna sitnica za kraj. Neslužbeno se priča kako se već snima nastavak velikog kino hita Avatar, koji je srušio sve moguće i nemoguće rekorde prodaje i gledanosti, tako da je za očekivati kako će se pojaviti i pripadajuća igra, Avatar 2, ili kako će je već nazvati, a za koji se nadamo da će biti puuuno bolji. Do tada, uživajte u ovom i više nego solidnom gamerskom uratku… 🙂

James Cameron's Avatar: The Game, jedna od najljepših priča ikad ispričana

+ Hvalimo
+ odlična grafika
+ filmska glazba
+ radnja, ideja, svaka čast
+ solidan stupanj interakcije s okolinom
+ brzo se učitava
+ odlična vozila, oprema
+ raznolikost živih bića i prirode na Pandori
+ jednostavnost igranja

– Zamjeramo
– linearna igra
– prejednostavna
– akcijske dijelove su mogli i malo bolje napraviti

OCJENE:

Radnja:
Grafika:
Zvuk:
Igrivost:
Ukupni dojam:

Konačna ocjena: 82%

Minimalni hardverski zahtjevi:
•    Windows 7 / Vista (SP1) / XP (SP2)
•    DirectX 9.0c
•    Intel Pentium D 830 na 3.0 GHz ili AMD Athlon 64 X2 3800+
•    1 GB RAM-a (XP), 2 GB RAM-a (Vista, Windows 7)
•    nVidia GeForce 6800 ili ATI Radeon X1650 s 256MB RAM-a (uz podršku za Pixel Shader 3.0)
•    4 GB praznog prostora na tvrdom disku

Naziv igre: James Cameron’s Avatar: The Game
Platforma: PC, PS3, PSP, Xbox 360, Wii, DS
Izdavač: Ubisoft
Autor: Ubisoft
Vrsta: akcija u trećem licu
Max. igrača: 1, multiplayer
Namijenjena: svima
Preporučena cijena: 34,99£
U prodaji od: 1. prosinca 2009
Homepage: http://avatargame.us.ubi.com/

Oglas
Oglas

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.