RECENZIJA: MotoGP 13 – ma koji Rossi, Lorenzo, Pedrosa, Spies, možete vi bolje od njih!

Najnovija reinkarnacija igre MotoGP 13 donosi nova moto uzbuđenja, novu ligu, nove timove i vozače. Igra prati onu pravu ligu, a na vama je da postanete prvak, ako možete.

Oglas

Radnja

Brzina. Emocije. Vještina. Ovo su elementarne vještine moto trkača, a kada to izmiješate s mirisom oktana, adrenalin raste do kraja! Igra je prilično dobro grafički napravljena, vozači su tu, timovi su tu, a na vama je samo da se prepustite igri i pokušate osvojiti koje prvenstvo.

Imate više načina kako doći do samog vrha, no odmah vas upozoravamo kako vam neće biti lako. Očekuju vas nekoliko različitih igraćih modova – Grand Prix, Championship (prvenstvo), Career (o tome ćemo više kasnije), kao i multiplayer (na koji vas izazivamo).

Očekuju vas i različite lige – od one najniže Moto 3, do Moto 2, te najviša MotoGP, kraljevska klasa. Igra je još realnija, još igrivija, grafički bolja, barem tako kažu u Milestoneu. Naravno, sve ćemo to provjeriti u ovoj recenziji. Krećemo, vrum, vrum, vruuuuummmm…

Vrlo žestoke moto utrke, morate se prilagoditi

Na samom početku ćete se malo “personalizirati”. Klasika, upisujete svoje ime, odabirete izgled, upisujete stil vožnje i birate prvi tim. Mi smo se odlučiti za karijeru (Career mode) i razvijati se od rookie vozača pa sve do prvaka. Taj je put mukotrpan i težak, ali odlučili smo isprobati kako je to voziti od najnižih stepenica.

Nakon što odaberete tim, krećete iz najniže Moto 3 lige. Putovat ćete od utrke do utrke, avionom, autobusom. Imate svoju kabinu i i u njoj žete pratiti sve što se događa na i oko utrka. U svojoj “kabini” možete naknadno mijenjati svoje podatke (Locker), zatim možete čitati vijesti u novinama (Newspaper), u kalendari se upisujete u utrke (Start Race), te na TV-u možete pratiti kako stojite u prvenstvu.

Posebno je bogat vaš laptop u kojem se nalazi pregršt podataka koje će vam itekako trebati. Tako možete čitati emailove managera i tima, možete vidjeti koji je cilj (npr. morate završiti na najmanje 15. mjestu u utrci), a možete čitati i feed-ove na društvenim mrežama. Sve u svemu, bogati izvori informacija.

Isprobajte Instant Race, a onda u prave utrke

Ono što svakako preporučujemo prije ozbiljnijeg utrkivanja, svakako isprobajte prvu opciju “Instant Race”, kako bi dobili osjećaj kako voziti. Ovo je potpuno drugačija vožnja nego npr. u auto utrkama, moto utrke su puno teže i kompliciranije.

Tako ćete morati paziti na pravovremeno i brzo skretanje i prebacivanje motora s jedne na drugu stranu, a naučit ćete kako koristiti prednju i zadnju kočnicu. Inače je prednja kočnica glavna, a zadnja je pomoćna. Samo pazite da se ne “prekočite” i da se prebacite preko motora.

Po defaultu je igra podešena na 3 kruga, odnosno na 15% pravih utrka. Ako želite, možete je podesiti na cijelu utrku. Isto tako, odmah preporučujemo da isključite rano razne dodatke (pomoći) koje će vam u pravilu samo smetati. Ako ste pravi motorista, znat ćete voziti, zar ne? 🙂

Korisni savjeti za vožnju… trebat će vam…

Kao što smo već spomenuli, vožnja trkaćeg motora nije lako. Zato ćemo vam dati nekoliko korisnih savjeta koji će vam dobro doći. Za početak recimo kako se utrka dobiva u zavojima. Pravilan ulazak i izlazak iz zavoja u idealnoj liniji je dobitna kombinacija.

U tome će vam pomoći i prikaz idealne linije na stazi koja se vidi u tri boje – zelena (idete po dobroj liniji i pravoj brzini), žuta (ulazite malo brže u zavoj nego bi trebali) i crvena (prebrzo ulazite u zavoj, izletjet ćete!). Pravilnim manevriranjem s motorom i brzinom pokušajte postići idealnu brzinu i postoji dobra vjerojatnost da prestignete konkurenciju. Pazite prilikom obilaska da se ne razbijete!

U samom zavoju također možete manevrirati – kočnicom i brzinama. I na jedan i na drugi način možete ispraviti putanju. No, za to sve vam treba puno vježbe, ali kad jednom uđete u štos, to će ići refleksno, samo po sebi.

Sam ulazak u zavoj je vrlo bitan, skrećite prema njemu prije nego što ste mislili. Kako se motor malo sporije prebacuje s jedne na drugu stranu to će vam “ranije” razmišljanje jako dobro doći. Još jednom ćemo vam ponoviti kako se utrke dobivaju u zavoju, a ne na ravnom. No, dok ste na ravnom i u punoj brzini, dobro je stisnuti se na motor (Tuck in), a za to imate posebnu tipku, jer tako ćete postići veću brzinu jer je otpor zraka manji.

U nižim ligama su motori prilično slabi i teško je prestizati, ali i teže je pogriješiti. Zato pokušajte čim više voziti po idealnoj liniji. Isto tako, na ravnini koristite zavjetrinu iza drugih motora, bit ćete brži i pred zavojem ćete ih moći prestići. Ako izletite sa staze guma će se napuniti pijeskom ili travom, morat ćete neko vrijeme biti oprezniji u zavojima. Ali ok, sve se može. Ako stisnete previše gas u zavojima, motor će zaplesati a vi ćete sletjeti s njega.

Morate znati i kako vladaju različiti stilovi vožnje u različitim ligama (Moto 3, Moto 2, MotoGP). No, što budete vozili više utrka počete ćete hvatati i “ritam”. Neće poći puno vremena kada ćete doći i do prve pobjede. Kako budete napredovali u igri, tako ćete osvajati i XP bodove (experience), a i rast će vam baza fanova, što je dobro.

Grafika i zvuk

Pa i nije nešto. Nekako nam se čini kako igra niti grafički niti igraće nije nešto napredovala, ali je ok, drži vodu. Motori su detaljno napravljeni, staze su licencirane i to sve izgleda prilično ok. Pogotovo nam se sviđa voziti po mokri i kišnim stazama.

Zvuke previše i nema, ipak su ovo utrke. Dok ste u izborniku prati vas simpa glazba. Ono što nam se posebno svidjelo su video prilozi o pojedinim gradovima koje možete vidjeti prije same utrke. Sve u svemu, igra je tehnički čisto solidno riješena.

Ukupni dojam

Još jedna reinkarnacija MotoGP prvenstva, najpopularnijeg moto prvenstva koje postoji, uz isto tako vrlo popularni SuperBike (SBK). Ipak, ako gledamo po video igrama, iako ova trinaestica nije nešto napredovala, i dalje je to najbolja moto simulacija koja postoji.

Ono što možemo reći je da svim ljubiteljima moto utrka svakako preporučujemo i ovu najnoviju igru iz MotoGP serijala. No, trebat će vam vremena da se naviknete na samo utrkivanje, ali kad to jednom krene počet će padati i prve pobjede. Talijanski Milestone je poznata kompanija koja je ponovo dobro odradila svoj posao.

Pokušajte nas pronaći online i pobijediti u multiplayeru, bit će teško jer smo se već poprilično istrenirali. No, pustit ćemo vam, barem na početku 🙂

Radnja:
Grafika:
Zvuk:
Igrivost:
Ukupni dojam:
Konačna ocjena: 70%

+ Hvalimo
+ brzo se učitava
+ puno podataka i opcija o stazama i vozačima
+ sve je licencirano
+ odlični video uvodi

– Zamjeramo
– igra je prilično teška
– motor se sporo prebacuje s lijeva na desno
– motore ne možete tunirati

Minimalni hardverski zahtjevi:
• OS: Windows 8 / 7 / Vista / XP
• Procesor: Intel Pentium 4 na 2.4GHz /AMD Athlon XP 2400+
• Memorija: 1 GB RAM-a
• Grafička kartica: AMD Radeon HD 3870 / Nvidia GeForce 7600
• Tvrdi disk: 7 GB

Naziv igre: MotoGP 13
Platforma: PC, PS3, Xbox 360
Vrsta: trkaća simulacija, moto
Izdavač: Milestone
Autor: Milestone
Max. igrača: multi
Namijenjena: svima
Preporučena cijena: 39,99 eura
U prodaji od: lipanj 2013
Službena stranica: http://www.motogpvideogame.com/

Oglas

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.