RECENZIJA: Shank 2 – još bolji, naoružaniji i žešći od jedinice

" style=

Radnja
I opet, kao i u prvom dijelu, naš junak je ponovo napadnut, ali vraća on protunapadom. To je moderni Rambo, komando, kako god hoćete. Jedino kome može vjerovati je njegov arsenal oružja koji će se s vremenom mijenjati i razvijati. Bit će tu svega, noževa, mačeva i motornih pila (Shankov zaštitni znak) pištolja i drugog naoružanja. Tu je i hrpa novih poteza koji će pomoći našem junaku da preživi sve te brojne neprijatelje koji su i mnogobrojni i prilično žestoki, od nekih će vas zaboliti i glava.

Side-scrolling akcija s lijeva na desno
Ako se sjećate prvog nastavka, tada vam je sve jasno – igrali smo je a recenziju možete pročitati ovdje. Ako i niste, već nakon nekoliko sekundi znat ćete kako igrati. Uglavnom, krećete se s lijeva na desno, igra je platformska akcija, u stilu nekih starih dobrih igara, no napravljena malo drugačije, žešće od sličnih. Shank 2 je upravo prepoznatljiv po svojoj stripovskoj grafici, crnom humoru i prilično brutalnim scenama (koje su opet napravljene na stripovski način).

I sam borbeni sustav je čisto ok, iako su nam komande malo zapetljane. Ali ok, naviknut ćete se. Ono što nas je više oduševilo je kako 2D side-scrolling makljaža može izgledati dobro kada se dobro napravi. I opet, oni koji su igrali prvi nastavak vjerojatno su bili oduševljeni, a Shank 2 donosi još mekšu grafiku koja je jednostavno – jako dobra.

Što vas očekuje u igri?
Nema previše smisla recenzirati igru koja je toliko jasna i jednostavna da o njoj praktički nemamo što reći, no ipak ćemo vam reći neke sitnice koje vas očekuju u igri. Jedan od noviteta je takozvani Multi-Weapon Combat System koji je ponešto redizajniran, što je i bilo potrebno jer su vaši protivnici znatno žešći, pogotovo bossovi koji vas očekuju iza svakog ugla, nakon što sredite hrpetinu njihovih "vojnika". I što je najbolje, oružje možete kombinirati, ali i uzeti protivničko oružje i upotrijebiti ga protiv njih samih.

Kao i prvi nastavak, i u ovom ćete moći igrati u kooperativnom modu s još jednim igračem. Žešće je, ali i zabavnije. I sami znate kako je timski rad vrlo važan, pogotovo kada na vas juriša veći broj protivnika, slabijih i jačih. Ma, znate već kako to ide. Spomenimo i Online Survival Mode, za one koji vole igrati preko Interneta.

Osim što možete nalupati protivnike, moći ćete i razbijati ponešto i po okolišu – zidove, gajbe, pa i džipove, ali i eksplozivna burad i druge eksplozivne naprave, bit će tu svega. Sve to u prilično dobroj, ma odličnoj 2D grafici. Nije 3D, nego 2D, impresivno napravljeno.

Kako igrati?
Jednostavno. Idete s lijeva na desno, skačete, saginjete se, kotrljate, vješate po konopima i uz sve to stignete pucati. Pa naravno! Osim što možete pokupiti oružja, tu su još neki korisni predmeti, kao što je boca koja vam vraća zdravlje, a pokupi ćete je i popiti tipkom "F".

Ako stisnete lijevi Shift i lijevu tipku na mišu, počet ćete mlatiti mačetom, a kasnije i motornom pilom. Ta su jača oružja bitna jer ćete njima npr. uništiti protivnički štit, ali i u manje udaraca srediti neprijatelje. S desnom tipkom na mišu možete bacati noževe, a ako držite desnu tipku miša tada ćete ih baciti više i dalje.

Tu su i posebni potezi kojima totalno razvaljujete protivnike, no pazite jer možete istovremeno sređivati samo jednog, a drugi vas tada može oplesti po leđima. U gornjem lijevom dijelu ekrana nalazi se vaša energija, pazite na nju, jer ako poginete, vraćate se na početak scene. Sve u svemu, odmora nemate niti za lijek, samo akcija i neprestana borba. Ali to ste i htjeli, zar ne? 🙂

Grafika i zvuk
Odlični, kratko i jasno. Pravi prikaz kako se od 2D grafike može napraviti grafički privlačna igra. Isto vrijedi i za zvuk i glazbu koji su na nivou grafike. Ma, sve pet 🙂

Shank 2 će se igrati…
Ako ste igrali Shank jedinicu, tada ćete htjeti zaigrati i ovaj drugi nastavak. Iako je igra po nama dobila malo pretjerano velike ocjene na nekim drugim web portalima, jer ipak Electronic Arts stoji iza ove igre. Svejedno, igra je itekako igriva i zabavna, na vama je da izdržite što duže možete.

Nemate ovdje što puno razmišljati, naoštrite svoje moždane vijuge, pucnite prstima i krenite u borbu. Ma, Rambo je mala beba za Shanka 🙂

+ Hvalimo
+ stripovska grafika
+ glatka igrivost
+ odlična glazba

– Zamjeramo
– malo smotane komande, raspored
– neki su dijelovi brutalno teški
– brzo dosadi

OCJENE:
Radnja:
Grafika:
Zvuk:
Igrivost:
Ukupni dojam:
Konačna ocjena: 78%

Minimalni hardverski zahtjevi:
• OS: Windows 7 (SP1) / Vista (SP2) / XP (SP3)
• Procesor: Intel Pentium 4 na 2,4 GHz ili AMD Athlon 64 X2 na 2,4 GHz
• Memorija: 1,5 GB
• Grafička kartica: NVIDIA GeForce 8600 Ultra / Radeon X1950 PRO (s 256MB RAM-a)
• Tvrdi disk: 1,5 GB

Naziv igre: Shank 2
Platforma: PC, PS3, Xbox 360
Vrsta: akcija
Izdavač: Electronic Arts
Autor: Klei Entertainment
Max. Igrača: 2 (kooperativni mod)
Namijenjena: odraslima
Preporučena cijena: 9,99 eura
U prodaji od: 7. veljače 2012
Službena stranica: www.shankgame.com

Oglas
Oglas

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.