RECENZIJA: Twin Sector, upali generator i spasi preživjele u cryo-komorama

Radnja
Nešto se dogodio, planet Zemlja je zagađena, ljudska rasa je desetkovana, a preživjeli su smješteni u cryo-genetičke komore za spavanje. Treba preživjeti zagađenje. U ulozi ste Ashley Simms (žena, da, da) koju iz cryo-sna iznenada budi sigurnosni AI sustav poznat kao O.S.C.A.R., navodno zbog greške u sustavu održavanja života. Kako je O.S.C.A.R. odlučio, vi ste jedina osoba koja se smjela probuditi i koja bi trebala spasiti cijeli ljudski rod (opet?!?).

Probudite se, krećemo!
Nakon što vas je O.S.C.A.R. probudio, u nekoliko narednih minuta objasnit će vam se o čemu se radi. Naime, došlo je do kvara na glavnom generatoru koji drži cijeli sustav na životu, a njegov kvar može kobno djelovati na sve u cryo-komorama. Jednostavno rečeno – nestankom napajanja ugasit će se i životi tisuća ljudi koji spavaju prisilni san. O.S.C.A.R. vam objašnjava kako niti on ne zna u čemu je kvar, ali jako dobro zna da se kvar mora popraviti kako bi se sve vratilo u normalu. Naravno, Ashley je postavila logično pitanje – zašto ja, a superračunalo joj odgovara kako se jedino ona probudila, da se ostali ne bude.

Dakle, pred vama je naizgled jednostavan zadatak, dakle treba vratiti generator u funkciju, a on se nalazi negdje na nižim palubama svemirskog broda. Ej, nisam vam rekao da ste u svemirskom brodu? Sada znate… 🙂

Twin Sector, upali generator i spasi preživjele u cryo-komorama

Ashley, Ashley, lutko…
Samo ćemo ukratko opisati našu junakinju, Ashley Simms je bolesno dobro napravljena. U stvari, svaki od vas koji ovo čitate voljeli bi imati ovakvu djevojku uživo, savršena je (barem fizički, hehe) i to je po nama najljepši dio igre koji zaista treba vidjeti. Na žalost, nećete je imati prilike previše gledati je se u svom cijelom liku pojavljuje tek tu i tamo, a cijela se radnja odvija iz prvog lica.

No, dobro, vrijeme je da naša savršena ljepotica krene prema generatoru koji napaja energijom sistem za održavanje života. Kao što smo već rekli, vaš je zadatak vrlo jednostavan, ali samo na papiru. Ne, nije sve tako jednostavno kako zvuči na prvi pogled, neke nepoznate slile će vas pokušati spriječiti i uništiti. A vi sami tumarate po brodu, brrrr… 🙂

Twin Sector, upali generator i spasi preživjele u cryo-komorama

Rukavice koje život znače
Za kretanje po brodu koristite se klasičnim tipkama, kao i u drugim igrama. No, ovdje imate jedan dodatak o kojem će vam ovisiti napredovanje u igri. Na rukama su vam posebne energetske rukavice koje vam daju neobične mogućnosti. U stvari, i nisu nešto posebno na prvi pogled, ali bez njih se nećete moći kretati. Imate ih dvije, po jednu na svakoj ruci, od kojih je jedna crvena a druga plava. Već pogađate kako imaju različitu funkciju.

Crvena rukavica (lijeva) privlači sve predmete prema vama i s njom možete manipulirati predmete, premještati ih, slagati jedne na druge i slično. Isto tako, koristit ćete je za kretanje, a aktivirate je lijevom tipkom na mišu. Primjerice, ako je pred vama visoki zid kojeg ne možete preskočiti, usmjerite rukavicu prema stropu i ona će vas privući prema stropu puno više nego što skačete, a što će vam omogućiti da preskačete visoke prepreke.

Plava energetska rukavica djeluje upravo suprotno. Uz to što možete bacati predmete koje držite, ona vas “odbija” od drugih predmeta. Isto tako, možete skakati s velikih visina. Kako? Pa, stisnete mišem desnu tipku i napunite je do kraja, skočite prema dolje i nešto prije udaranja u pod je aktivirate (pustite desnu tipku na mišu). Ona će izbaciti energetsko polje koje će vas odbiti od poda i tako vam spasiti život. Jednostavno, zar ne?

S vremenom ćete se naviknuti na funkcioniranje energetskih rukavica, a kasnije će vam poslužiti i za još neke sitnice, kao npr. odbijanje robotskih dronova koji vas žele napasti. Ne možete ih koristiti neograničeno, ali s druge strane je dovoljno malo pričekati kako bi se napunile. Srećom, energija je neograničena. U svakom slučaju, ova nam se ideja svidjela, no nažalost to je jedna od rijetkih stvari koja nam je izvukla osmjeh.

Teški “pipljavi” nivoi s teškim zagonetkama
Ispočetka nam se igra svidjela zbog nekoliko spomenutih intuitivnih elemenata, ali kako smo napredovali u igri, shvatili smo kako od akcije neće biti gotovo ništa, iako je igra najavljivana kao vrlo zanimljiva. Na žalost, ništa od toga. Uglavnom ćete tumarati po brodu, rješavati prilično teške mozgalice, što će vas poprilično frustrirati.

Uglavnom se sve svodi na to kako ispremještati predmete na određenom dijelu broda, koje sklopke uključiti ili isključiti i koje zidove razbiti kako bi napredovali u igri. Igra je potpuno linearna tako da jednostavno MORATE riješiti sve mozgalice koje su pred vama kako bi napredovali. Istina, tu i tamo se javi O.S.C.A.R. s nekom svojom pametnom idejom, ali kad sve zbrojim i oduzmemo, vjerujemo kako će većina vas jednostavno odustati od igranja. Ipak, kako se to ne bi dogodilo, imamo nešto za vas. Čitajte dalje… 🙂

Twin Sector, upali generator i spasi preživjele u cryo-komorama

Grafika i zvuk
Korektno su napravljeni, nemamo neke primjedbe. Naše primjedbe više idu na račun manipulacije s objektima, koje ćete prilično teško postavljati onako kako vi to hoćete, češće se oni postavljaju kako je njima volja. I naravno, primjedba na stalno prisutnu dosadu u igri. S druge strane, sama atmosfera i kretanje po brodu je prilično ok, nema nekih problema, uglavnom sve ide glatko i u tišini.

Igra za Herculea Poirota, ne za Ramboa
Ovo definitivno nije igra za one brze na obaraču, nego za strpljive koji žele potrošiti svoje sive moždane stanice. Na prvi pogled igra je pompozno najavljivana i djeluje kao da ima puno potencijala, no kad zagrebete malo dublje, dobit ćete 17 nivoa (sati) u kojima ćete rješavati razne mozgalice kako bi stigli do generatora, a na kraju i do 4 laptopa koje morate aktivirati. Ako e to ono što tražite, onda si nabavite igru. Užitak je gledati Ashleyine animacije, ali to je otprilike to. U stvari, sami pogledajte video gameplaya niže… 🙂

I kao što smo obećali – nešto pametno za kraj. Pošto smo gotovo 100% sigurni da će vas igra totalno namučiti, na ovom linku možete pronaći prohod cijele igre na engleskom jeziku – http://pastebin.com/f6b417dd9. Iako izgleda sumnjivo, link nije nikakav virus ili neka sumnjiva stranica, probali smo… 🙂

Twin Sector, upali generator i spasi preživjele u cryo-komorama

+ Hvalimo
+ komad je bomba!!!
+ dobra atmosfera
+ super rukavice
+ solidna grafika, nešto bolji zvuk
+ zanimljiva ideja

– Zamjeramo
– preglomazna (na disku)
– preteška (zagonetke)
– previše iritantna i dosadna (opet zagonetke)
– akcije ima samo na kapaljku
– dugo se učitava

OCJENE:

Radnja:
Grafika:
Zvuk:
Igrivost:
Ukupni dojam:

Konačna ocjena: 74%

Minimalni hardverski zahtjevi:
•    Windows 7 / Vista / XP
•    DirectX 9.0c
•    Intel Pentium IV 2.0 GHz ili odgovarajući AMD procesor
•    1 GB RAM-a
•    nVidia GeForce 6600 ili ATI Radeon 9600 s 128MB RAM-a (uz podršku za Pixel Shader 2.0)
•    8 GB praznog prostora na tvrdom disku

Naziv igre: Twin Sector
Platforma: PC
Izdavač: Got Game Entertainment
Autor: DnS Development / Black Sea Studios
Vrsta: akcijska avantura u prvom licu
Max. igrača: 1
Namijenjena: svima
Preporučena cijena: 29,99$
U prodaji od: 12. siječnja  2010
Službena stranica: www.headupgames.com/conpresso/_rubric/index.php?rubric=DE+Games+Twin-Sector+Facts

Oglas
Oglas

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.