RECENZIJA: Vancouver 2010, zimske olimpijske igre

Radnja
Zimske olimpijske igre ove se godine održavaju u kanadskom Vancouveru, od 12-28. veljače. Bit će to užitak za oči i uši, tako da nije bilo teško odlučiti koju ćemo igru prvu recenzirati u 2010. godini. S nestrpljenjem smo instalirali igru na Windows 7 operativnom sustavu, sve je prošlo glatko i bez problema, a nama je preostalo samo da je pokrenemo. Nećemo lagati, puno očekujemo od ove igre koja je i službena video igra ovogodišnjih zimskih olimpijskih igara!

Vrijeme je za zimske sportske radosti
Pokrenuli smo igru i polako osjećali sportski i olimpijski duh. Glazba i prvi ekrani autora i izdavača igre uvode nas u prve ekrane. Sve djeluje prilično jednostavno. Kako je nedavno održana i skijaško slalomsko natjecanje “Zimska kraljica” u našem lijepom Zagrebu (na kojem je bio i autor ovog teksta), a pogled kroz prozor govori kako snijega još ima, potpuno smo se nabrijali i na ovu igru. U samoj najavi SEGA na sva usta hvali igru Vancouver 2010, a mi ćemo se prepustiti uživanju i zimskim radostima.

Vancouver 2010, zimske olimpijske igre

Krećemo, juhuuuuu!
Na samom početku treba odraditi neke tehnikalije. Preporuka je da imate kreiran Games for Windows Live (PC) ili Xbox Live (Xbox 360) račun, kako bi  mogli igrati online putem Interneta. Kreiranje računa (account) je besplatno i omogućuje vam uz online igranje i snimanje statusa igre, snimanje rekorda, alii komunikaciju s prijateljima i kako kažu – pronalaženje savršenih protivnika s kojim ćete odmjeravati svoje vještine. Nakon kreiranja računa trebate još samo upisati i kod igre (u kutiji) i to je to, spojeni ste!

Ukoliko želite sami igrati, odabrat ćete opciju za igranje samo na vašem računalu, bez kreiranja online računa. Isto tako, možete odabrati i igranje u LAN mreži (do 4 igrača), što je opet standardno postavljeno – ili “hostate” server (ako ga prvi kreirate) ili se pridružujete već kreiranom virtualnom serveru igre.

Prvo morate odabrati zemlju za koju ćete nastupati. I prva stvar koja nam se nije svidjela – na popisu 24 zemlje nema Hrvatske (a ima Slovenije?!?). No, dobro, to smo nekako “prožvakali”, odabrali neku od ponuđenih zemalja i upisali ime pod kojim će vas prepoznavati. Tri su načina kako možete igrati – Training (trening), Olympic Games (olimpijske igre) i Challenges (izazov).

Vancouver 2010, zimske olimpijske igre

Kako sve možete igrati
Training je sam po sebi jasan. Možete isprobati svaku pojedinu disciplinu, naučiti kojim se tipkama igra, kada koju tipku treba stisnuti i slične sitnice, a sve kako bi postigli što bolje rezultate. Tu smo primijetili drugu stvar koja nam se ne sviđa. Naime, igra je u prvom redu (ipak) napravljena za konzole, tako da bi PC-jaši trebali imati konzolaški igraći dodatak, jer koliko smo se god tijekom igre trudili kvalitetno igrati, jednostavno nije išlo. Istina, postigli smo tu i tamo poneki rekord, ali daleko je to od vrhunskih rezultata. Ok, u opcijama ćete vidjeti koje konzolaške tipke (A, B, X, Y) su pridružene tipkama na tipkovnici. Dobro, nećemo filozofirati, to ćete sve shvatiti i sami. I treća stvar koja nam je odmah upala u oko je broj disciplina kojih je (samo) 14. Autori igre tvrde kako su ovo najzanimljivije olimpijske discipline, što uopće nije točno. A gdje je npr. biatlon, umjetničko klizanje, curling (meni omiljeni, za domaćice, hehe), ali i mnoge druge? Ok, ima tu i jedna pozitivna stvar, a to je da je sve vrlo jednostavno i logički posloženo, tako da ćete se vrlo lako snalaziti po cijeloj igri.
Olypmic Games je drugi način igranja. Potpuno je isti kao i trening, jedino što ćete odigrati sve discipline (poredak disciplina svaki je put drugačiji), i pri tome osvajati bodove. Ako igrate sami onda su vaši protivnici računalo (ili konzola, AI), odnosno vaši prijatelji (LAN), odnosno neka sasvim nepoznata ekipa (online).
Challenges je treći i posljednji način igranja. Radi se o nekoj vrsti turnira koji nam se nije učinio nešto privlačan. Radi se o istim disciplinama koje su poredane u piramidu (brdo) po principu 4-3-2-1 disciplina, a vaš je cilj doći s dna brda do samog vrha.

Vancouver 2010, zimske olimpijske igre

Savjeti i trikovi
Kao što smo već rekli, nema tu neke velike komplikacije. Ono što svakako preporučujemo je da prije svake discipline pokrenete Tutorial, jer ćete se na vrlo dobar i jednostavan način upoznati s komandama. U principu, sve je vrlo jednostavno. Samo pratite upute na ekranu i imate dobru šansu da srušite i pokoji rekord. Igra nije napravljena da bi vas mučili, nego da jednostavno uživate u grafici, snježnim disciplinama i krajoliku. I to je to… 🙂

Grafika i zvuk
Hm, da, ukratko bismo rekli – standardno. Grafika je stvarno ok i igranje je glatko i pregledno, čak imate i dva načina pogleda na svog igrača – iz prvog i trećeg lica. Kako se god odlučite, na ovom djelu igre gotovo da i nećete naći zamjerku. Sasvim solidno i vrlo igrivo. Glazba je u izbornicima prilično dobra, rekli bismo odgovara duhu igara. Za vrijeme odigravanja pojedinih disciplina zvuka gotovo da i nema, a naša zamjerka ide i na račun publike koje praktički nema. Sve se svodi na tišinu i sviššššš, sivšššššš, sivššš,…

Vancouver 2010, zimske olimpijske igre

Neka prevlada olimpijski duh
Naravno, vi sada očekujete da vam kažemo trebate li ili ne nabaviti ovu igru. Hm, najradije bih vam rekli… ne, nećemo tako. Reći ćemo kako smo igrali i bolje simulacije zimskih olimpijskih igara. Možda će se ova igra više svidjeti mlađim igračima više željnim zabave nego pravog sportskog natjecanja i nadmetanja, odnosno one prave olimpijske atmosfere, nekako sve djeluje “plastično”. Mi stariji okorjeli igrači smo vrlo zahtjevni i i izbirljivi tako da nas ovo ne zadovoljava. Ipak, dolaze zimske olimpijske igre u Vancouveru, tenzije lagano rastu. I to je sve što ćemo vam reći, ako ne mislite kao mi, probajte igru, pa nam javite svoje dojmove niže na komentarima. A mi idemo malo van ,na snijeg… 🙂

Vancouver 2010, zimske olimpijske igre

+ Hvalimo
+ grafika dobro “drži vodu”
+ brojne olimpijske discipline
+ jednostavno snalaženje u izbornicima

– Zamjeramo
– “konzolaška” prerada tipki
– vrlo slaba i neintuitivna igrivost
– nedostaju mnoge olimpijske discipline
– nedostaje prava olimpijka atmosfera
– nema Hrvatske u popisu zemalja!

OCJENE:
Radnja:
Grafika:
Zvuk:
Igrivost:
Ukupni dojam:

Konačna ocjena: 74%

Minimalni hardverski zahtjevi:
•    Windows 7 / Vista / XP
•    DirectX 9.0c
•    Intel Pentium IV 3.0 GHz ili odgovarajući AMD Athlon
•    1 GB RAM-a
•    nVidia GeForce 7600GT ili ATI Radeon 2900 grafička kartica s 128MB RAM-a (podrška za Pixel Shader 3.0)
•    3,3 GB praznog prostora na tvrdom disku

Naziv igre: Vancouver 2010: The Official Videogame of the Winter Olympic Games
Platforma: PC, PS3, Xbox 360
Izdavač: SEGA
Autor: Eurocom
Vrsta: sportska simulacija, zimske olimpijske igre
Max. igrača: 4
Namijenjena: svima
Preporučena cijena: 24,99 funti
U prodaji od: 12. siječnja 2010
Službena stranica: www.olympicvideogames.com/vancouver2010/
Slične igre: RTL Winter Sports 2009 (recenzija)

Oglas
Oglas

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.