RECENZIJA: Virtua Tennis 4, i vi možete biti Federer, Nadal, Đoković ili seka Williams :)

" style=

Radnja
Jeste se dobro zagrijali? Vrijeme je za prvoklasni teniski meč, ako se usudite zaigrati s najvećim imenima tenisa današnjice, ali i nekim legendama koje se nikada neće zaboraviti. Virtua Tennis 4 je odlična teniska simulacija u kojoj možete igrati protiv najvećih zvijezda, ili još bolje – igrati u koži jednog vrhunskih majstora kao što su R. Federer, N. Đoković, R. Nadal, A. Murray, A. Roddick, F. Gonzales), ali i kao pripadnica ljepšeg spola (C. Wozniacki, M. Sharapova, S. Kuznetsova, V. Williams,..).

Što god odabrali sigurno nećete pogriješiti (nisu ovo Štrumpfovi, hehe), a na vama je da izgradite karijeru u "bijelom sportu" i postanete veća legenda od svih dosadašnjih. Bez obzira koji mod igranja odabrali, uživat ćete na teniskim terenima pokazujući svoje majstorije.

Prvo – naučite igrati tenis!
Ne, nije ovo nikakva kritika, niti vas želimo vrijeđati. Ali naša je preporuka svakako naučiti udarce, serviranje i druge sitnice koje će vam itekako biti potrebni na terenu. Ako ne vladate udarcima, ništa od pobjede. No, idemo redom opisati što vas sve očekuje u glavnom izborniku, koji su to modovi igranja.

Na samom vrhu ekrana nalazi se opcija "Live". Jasno, ona se odnosi na igranje online, a istovremeno može igrati dva (single) odnosno četiri igrača (parovi). Za to morate imati account na Games for Windows Live, a to vjerojatno već imate 🙂

Druga opcija je World Tour. Najopširniji dio igre. Kao što i sam naziv sugerira, igrat ćete po cijelom svijetu, ali se prvo morate izgraditi kao igrač. Pred vama je četiri sezone u kojima prvo morate podići svoj rejting (oznaka *, odnosno zvjezdica). Tu će se bilježiti vaši rezultati mečeva, treninzi, ali i odnos s fanovima, volonterske aktivnosti i sve ono što vas izgrađuje kao igrača i tenisača. Opcija je pregršt, nećemo ih posebno nabrajati, dovoljno je reći da ćete putovati po svijetu… uživati.

Arcade način igranja omogućuje vam da uskočite u kožu jednog od najvećih teniskih igrača ili igračica na svijetu (ili po izboru) i u singleu ili parovima pobijedite na svim turnirima koji se nađu na vašem putu. Ne dajte se, pobijedite protivnike. No, neće to biti tako lako. O tome nešto više kasnije.

Exhibition način igranja vam pruža priliku da odaberete svog igrača i protivnika. Možete igrati solo ili u parovima, na vama je izbor.

Practice je dio gdje učite igrati tenis, mala školica. Toplo preporučujemo da ovo prvo probate jer čisto sumnjamo da ćete se od prve snaći i pravilno igrati. Isto tako, ovdje ćete naučiti i pravilno servirati, udarati lopticu, ali i neke trikove koji će vam na tereni itekako dobro doći. Cilj je pobjeda, zar ne?

Party je zanimljiv dio u kojem možete igrati različite mini igre koje nemaju direktno veze s tenisom, ali su zabavne. Tako ćete teniskim reketom i lopticom zabijati golove, gađati u mete, igrati Royal Poker, "odbijanca" od zida i slične igre. Prilično zabavno 🙂

Igranje nije mačji kašalj!
Kao što smo ranije spomenuli, ova simulacija nije mačji kašalj! Iako možete podesiti težinu igranja, dobro ćete se pomučiti ispočetka dok naučite kako se dobro snalaziti na terenu i osvajati bodove. Evo nekoliko korisnih pojašnjenja i savjeta za koje vjerujemo da će vam pomoći u igranju.

Servirate i udarate loptu tipkom "X". Kod serviranja kada prvi put stisnete tipku pojavljuje vam se indikator koji pokazuje snagu servisa, a drugim pritiskom na "X" udarate lopticu. Pri tome kursorskim tipkama možete usmjeriti u koji dio terena želite udariti.

Kao i u pravom tenisu, po terenu se možete kretati na osnovnoj liniji, biti u prvom ili drugom dijelu polja ili na samoj mrežici. Sama igra će vam "simulirati" pojedine pozicije gdje bi se trebali nalaziti, a an vama je samo da realizirate dobre udarce. Naravno, vi odlučujete koliko jako i u koji dio terena. No, koliko god smo se trudili udarati tako gdje želimo, loptica nas baš i nije uvijek slušala. Ali ok, možete držati stvari pod kontrolom. Svakako pratite i kretanje protivničkog igrača i pokušajte smjestiti lopticu u teren tamo gdje ga nema. Ma, znate kako se igra tenis, zar ne? 🙂

Još jedan od važnih savjeta je i ovaj – prilikom udarca pokušajte čim prije namjestiti igrača na željenu poziciju i stisnuti tipku "X" za udarac, koji će tada biti precizniji i jači. Nije lako predvidjeti kamo će loptica otići, no ako ste sve dobro isplanirali, udarac će biti gotovo neobranjiv.

Isto tako, mora vam biti jasno (u što ne sumnjamo) da svaki igrač ima svoj stil igranja, i ako se radi o boljem igraču teže ćete igrati protiv njega. Kao u pravom životu. U svakom slučaju, imate težak zadatak upisati se u listu teniskih zvijezda. Ali možete vi to, hehe 🙂

Grafika i zvuk
Čisti "solidnjak". Ništa posebno, ali sasvim ok, korektno, sve radi bez ikakvih problema. Igrače ćete prepoznati, možda i stil igranja, replayi su ok, ma sve pet. Zvuka gotovo niti nema, osim iritantne glazbe za vrijeme meča koju predlažemo da isključite kako bi se bolje koncentrirali na igru.

Zanimljiva simulacija, treba igrati
S obzirom da do sada nismo vidjeli bolju tenisku simulaciju, preporučujemo ovu. Nećemo reći da samo oduševljeni, ali smo zadovoljni. Iako bi moglo i bolje. Nekako smo stalno imali osjećaj da 100% ne kontroliramo lopticu, ali ok. Može se čisto solidno igrati. I zabavljati. I uživati. Još je bolja varijanta na PS3  gdje igra koristi PlayStation Move, tako da ćete se i dobrano oznojiti u igri.

U svakom slučaju preporučujemo ovu simulaciju, one sitne nedostatke ćemo zanemariti. Ili čekajte peticu 🙂

+ Hvalimo
+ licencirani igrači
+ solidna grafika, igrivost, replay
+ jednostavna (ali ne i lagana) za igranje

– Zamjeramo
– iritantna glazba u meču (ugasite je!)
– premalo statistike
– stalan osjećaj da loptica ide kud ona hoće

OCJENE:

Radnja:
Grafika:
Zvuk:
Igrivost:
Ukupni dojam:

Konačna ocjena: 68%

Minimalni hardverski zahtjevi:
• OS: Windows 7 / Vista / XP
• Procesor: Intel Core 2 na 2.0 Hz ili odgovarajući AMD procesor
• Memorija: 2 GB
• Grafička kartica: ATI RADEON X1800 ili NVIDIA GeForce 7800
• 4 GB praznog prostora na tvrdom disku

Naziv igre: Virtua Tennis 4
Platforma: PC, PS3, Wii, Xbox 360
Vrsta: sportska simulacija, tenis
Izdavač: SEGA
Autor: SEGA
Max. Igrača: 4
Namijenjena: svima
Preporučena cijena: 29,99$
U prodaji od: 24. lipnja 2011
Službena stranica: www.sega.com/virtuatennis4/

Oglas
Oglas

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.