RECENZIJA: X-Men Origins Wolverine Uncaged Edition

Kada sam gledao prvi film X-Men, koji se pojavio još davne 2000. godine, bio sam ugodno iznenađen radnjom i junacima, tako da sam s nestrpljenjem pratio sve informacije vezane uz mutante profesora Charlesa Xaviera. Već onda sam zavolio Wolverinea. I drugi film nije bio loš, u tom rangu je negdje bio i treći. Sve u svemu, zanimljiva filmska trilogija. Onda su prošle godine javnost počeli pumpati s naslovom X-Men Origins: Wolverine, četvrtom po redu ali koji je radnjom nastao prije trilogije, odnosno priča se vrti oko nastanka mutanta Wolverinea (Logan) na strani dobra i njegovog brata Victora Creeda, koji kasnije postaje mutant Sabretooth, koji se odmetnuo u savršenog osvetničkog ubojicu. Kao što rekoh, film sam pogledao ovih dana i totalno se razočarao. Iskreno, vrlo sam skeptičan kako će izgledati igra i kako ćemo je ocijeniti, jer jednostavno obožavam X-Men trilogiju i Wolverinea. Ipak, igru smo instalirali i evo što smo otkrili…

Sam uvod igre, odnosno ekrani autora, izdavača, grafičkog endžina izbacuju sama vrhunska imena (Marvel, Activision, 20th Century Fox, Raven) sve nam govori kako u rukama imamo vrhunski naslov. Isto tako, igra je napravljena za sve moderne platforme (PC, PS3, Xbox 360, Nintendo Wii, Nintendo DS) . Svejedno, nekako se osjećamo neugodno, tjeskobno. Što ako nam ova igra sruši sve lijepe snove o mutantima? Ipak, idemo dalje, igra se dalje otvara…

X-Men Origins Wolverine Uncaged Edition

Nakon što odaberete težinu igranja (Easy ili Normal, Hard je zaključan) kreće i video uvod koji moram iskreno priznati puno obećava. Radnja igra se odvija u bliskoj budućnosti, a kao i na filmu, tijekom igre ćete otkriti cijeli Wolverineov život, kako je nastao, kako se ispočetka slagao s bratom, a kasnije su postali neprijatelji, odnosno kada mu brat Sabretooth ubije voljenu ženu, krenut će u osvetu s jednim ciljem – ubiti brata i sve koji mu stanu na putu. Inače, odmah moramo reći kako je igra prilično krvava i nije namijenjena klincima. Dakle, letite u helikopteru prema jednom od brojnih zadataka za mutante (e, tu je film malo preskočen). Helikopter pogađa raketa i vi (Wolverine) iskačete iz njega i padate dolje. Tek što ste tresnuli punom dužinom i širinom o zemlju s visine od nekoliko stotina metara (i naravno bez padobrana), podigli se i otresli prašinu, gle čuda – oko vas se već stvorila ekipa koja nema pametnijeg posla nego vas ponovo sravniti sa zemljom. E, neće to ići tako lako, jer Wolverine ima nadljudsku snagu i nevjerojatnu regenerativnu moć tako da ćete s lakoćom srediti tih nekoliko junaka. Prvi dojam na grafiku i zvuk je vrlo pozitivan, sve je vrlo glatko i pri najvećoj rezoluciji koju smo postigli, tako da smo s radošću krenuli dalje. Inače, igru pratite iz trećeg lica, sve djeluje prilično jednostavno tako da ćete se brzo snaći u komandama.


Ipak, odmah moramo reći kako Wolverine, iako može izdržati hrpetinu metaka, nije neranjiv. Zbog toga pratite indikator zdravlja u gornjem lijevom uglu ekrana, jer kad dođe do kraja, vi ste mrtvi! Igra se nastavlja na prethodno snimljenom auto-save mjestu, što znači da nemate izbora snimati gdje hoćete, igra to odrađuje za vas. Ipak, to je dobro riješeno jer su automatska snimanja dosta blizu jedan drugog, tako da nećete imati ozbiljnijih problema. U stvari, prilikom borbe koristite već oprobanu tehniku trči-skoči-uništi, i tako nebrojeno puta. Naravno, postoji i funkcija obrane koju i nismo previše koristili, ali dobro dođe kada je više neprijatelja oko vas. A zna ih se nakupiti i desetak i više, neki s puškama, neki s mačevima, uglavnom svi su dosadni. Prvo skinite one s puškama jer vam iz daljine oduzimaju snagu, a onda sredite ove druge. Naravno, osim običnih neprijatelja tijekom cijele igre pojavljuje se i hrpa bossova s nevjerojatnim izgledom, snagom i potezima, čini se kako su autori imali jako puno mašte, što posebno hvalimo. E, po tome se igra razlikuje u pozitivnom smislu od filma. Uglavnom, ne štedite neprijatelje, mlatite ih dok vam zubi ne utrnu!

X-Men Origins Wolverine Uncaged Edition

Osim što ima nadljudske moći, Wolverine ima i hrpu posebnih poteza kojima će posebno efektno sređivati protivnike. Ispočetka ćete ih naučiti nekoliko, uglavnom na ekranu će vam sve pisati tako da ne morate puno razmišljati. To je možda jedan dio igre koji nam se ne sviđa – igra vas previše navodi na neke stvari, tako da ne djeluje kreativno. Od atraktivnih poteza koje ćete naučiti na samom početku je “ciljani” napad na neprijatelja u kombinaciji s nadljudski dalekim skokom i neizostavnim rezbarenjem protivnika. Kad vidite, znat ćete o čemu govorimo.

Funkcija koju ćete često koristiti u igri je “Feral Sense”. To je posebno osjetilo (čulo) koje Wolverineu omogućuje da u svojoj okolini prepoznaje predmete koje može iskoristiti za napredovanje u igri. Uglavnom su to predmeti koje ćete koristiti za penjanje, hvatanje, premještanje odnosno sve što će vam pomoći za savladavanje određenih prepreka. Isto tako, neke ćete iskoristiti i da nabijete protivnike na njih (npr. na kolac). Ma, simpatično, što da vam pričam.

Samo kretanje je vrlo intuitivno napravljeno i brzo ćete se snaći. Ako ste igrali npr. posljednji nsatavak Tomb Raidera, sve je što se tiče kretanja otprilike isto. Ipak, ima nekih mrak scena koje su nam se posebno svidjele, kao što je skok na helikopter u letu (da, možete to, i te kako!) i sređivanje pilota ili skakanje iz čamca u čamac i čišćenje od neprijatelja. I Spiderman bi pozavidjelo što sve Wolverine može…

Kako igra napreduje a vi slažete gomilicu neprijatelja iza sebe, raste vam iskustvo kojim kasnije otključavate nove poteze (Dog Tags).

X-Men Origins Wolverine Uncaged Edition


Ako pažljivije pogledate, na nekim lokacijama ćete pronaći i tajne prolaze u kojima između ostalog možete pronaći i svoje figurice (smiješno), odnosno Classic Wolverine Action Figure. Ako ih sakupite sve, otključat ćete bonus nivoe. Isto tako, tijekom igre na pojedinim lokacijama ćete pronaći i novac. Marljivo ga sakupljajte jer ćete i njime moći kasnije kupovati hrpu toga što će vam pomoći u borbi s neprijateljima (Skills, Mutagens, Reflexes, Fight Moves). Sve vam je jasno osim možda Mutagensa, to su posebne moći mutanata koje još efektnije sređuju protivnike. Inače, poteza koje možete nadograditi je hrpu, ima ih nekoliko desetaka u svakoj kategoriji, a aktivirate ih određenom kombinacijom tipki i mišem. Ma, sve će vam pisati.

Kako igra bude napredovala, sve ćete više morati uključiti i mozak. Primjerice, na nekim dijelovima igre morat ćete smisliti kako otvoriti vrata. Ne, nećete moći silom nego mozgom. Sve u svemu, to je otprilike sve što trebate znati da bi uspješno završili igru. U stvari, imamo još jednu sitnicu za vas, čitajte dalje…

Grafika je sjajna, slobodno možemo reći čista desetka. Sve ide vrlo glatko i elegantno. Malo smo se bojali kamere iz trećeg lica, no taj je dio riješen odlično. Iskreno, na taj dio nemamo nikakve zamjerke tako da ćemo dati najvišu ocjenu. Isto vrijedi i za zvuk koji je zaista odličan. Možda ne tako dobar kao grafika, ali sigurno je za solidnu osmicu.

Savjeti i trikovi.
S vremenom vam možda igra postane i monotona, jer se radnja uglavnom svodi na trči, skoči, ciljaj, udri, izmakni se, sredi novog bossa i tako. Isto tako, neki su bossovi vrlo žilavi i dušu ćete ispustiti dok ih sredite, što zna biti frustrirajuće. Ali i za to imamo lijeka. Evo par trikova za besmrtnost i slične sitnice koje život znače.
Dakle, prvo kopirajte i backupirajte originalnu datoteku koja se nalazi na DocumentsWolverineWGameConfig WGame.ini. Nakon toga otvorite WGame.ini datoteku s tekstualnim editorom (Notepad) i izmijenite po želji parametre iz stanja “False” u stanje “True”:
mCheatTalentsMax=False – maksimalizirajte svoje talente
mCheatTalentNoLevel=False – talenti nemaju nivoe (?)
mCombatHeroUndying=False – beskonačan broj života
mCombatHeroIsGod=False – God mod

S ovim smo vam smanjili popriličnu glavobolju… 🙂

Što reći na kraju? Ako igru usporedimo s filmom, ovaj puta znatno bolje ocjene idu na stranu igre, definitivno. Igra nas je oduševila u nekim dijelovima, tako da smo je igrali s užitkom. Ipak, po stilu igranja rekli bismo kako je namijenjena više mlađem uzrastu, no zbog pretjerano krvavih scena nikako je ne preporučujemo klincima. Nekako imamo osjećaj da ne znamo kome je točno igra namijenjena. Ipak, kad sve zbrojimo i oduzmemo, igra je u konačnici sasvim solidna. Ako ništa drugo, neko će vas vrijeme zadržati u bezbrižnom sjeckanju neprijatelja u hiljadu komadića i na hiljadu načina.
Ako ništa drugo, definitivno je bolja od filma…

X-Men Origins Wolverine Uncaged Edition

+ Hvalimo
+ grafika i zvuk
+ atraktivni potezi
+ jako široka paleta različitih neprijatelja

– Zamjeramo
– tanka radnja
– igra je previše linearna
– slaba interakcija s okolinom
– sve se svodi na trčanje i napucavanje s različitim neprijateljima

OCJENE:
Radnja:
Grafika:
Zvuk:
Igrivost:
Ukupni dojam:

Konačna ocjena: 78%

Minimalni hardverski zahtjevi:
OS: Windows XP / Vista
DirectX: 9.0c/10
CPU: Intel Pentium 4 3.0 GHz ili Intel Core 2 E6300 ili AMD Athlon 64 3000+
Memorija: 1GB
Grafička kartica: Nvidia GeForce 7800 GT 256 MB RAM ili ATI Radeon X1800 256 MB RAM
Prostora na tvrdom disku: 8 GB

Naziv igre: X-Men Origins Wolverine Uncaged Edition
Platforma: PC, PS3, Xbox 360, Wii, DS
Izdavač: Activision
Autor: Raven Software
Vrsta: akcija u trećem licu
Max. igrača: 1
Namijenjena: odraslima
U prodaji od: 1. svibnja 2009
Preporučena cijena: 39,99$
Homepage: www.uncaged.com

Oglas
Oglas

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.