rječnik pojmova i kratica

Na ovoj stranici pronaći ćete sve važne (i nevažne) pojmove I kratice koje bi svaki igrač trebao znati. Sortirali smo ih po abecedi kako bi se lakše snalazili. Rječnik pojmova neprestano će se širiti.
Ukoliko imate vi neki izraz s objašnjenjem koji nismo uvrstili, pošaljite ga i nagradit ćemo vas vrijednom nagradom.


Igre smo podijelili u osnovne kategorije: akcije, avanture, simulacije i strategije.

AKCIJE – igre koje od igrača zahtijevaju brze reflekse, rješavanje zadataka u vremenskom roku. Jedan od najstarijih i najraširenijih žanrova igara. Vjerojatno zato i ima najviše podvrsta.
Podvrste:
– Ball and Paddle – "loptice i palice" (Pong, Breakout, Arkanoid,…)
– Fighting – borilačke igre (Tekken, Street Fighter,…)
– Maze – labirint igre (Pacman,…)
– PinBall – fliperi (svih vrsta)
– Platform – platformske igre (Donkey Kong, Super Mario, Rayman, Sonic,…)
– Shooter – pucačine, najpopularnije akcijske igre, od kojih najviše ističemo pucačine u prvom licu (FPS, vidi niže) kao što su Doom,Quake i slični, te pucačine u trećem licu (Third Person Shooter) kao što je Tomb Raider i slični. U posljednje vrijeme popularne su i taktičke pucačine kao što je Tom Clancy's Ghost Recon.

AI (Artificial Intelligence) – umjetna inteligencija. Nivo inteligencije protivnika kojima upravlja računalo. Što je viši, igra je teža. Ovisno o AI u gotovo svim igrama možete podesti težinu na početku i prilagoditi je svom stilu igranja.

AVANTURE – također jedne od najstarijih vrsta igara. Nastale su 1970. godine, prvo kao tekstualne (Colossal Cave Adventure). Zahtjevi tržišta bili su uvođenje grafičkih elemenata. Neke od najpoznatijih grafičkih igara do danas su Myst (1993), a neke od novijih Trace Memory, Fahrenheit, Phoenix Wright: Ace Attorney, Dreamfall,…

Akcijska avantura – sve popularnija vrsta igara. Uz uglavnom odličnu radnju (priča i zaplet) obiluje akcijskim elementima, što daje novu dimenziju igranja.

FPS (First Person Shooter) – pucačine u prvom licu, jedan od najpopularnijih vrsta igara. Temelj igrra ovog tipa je naganjanje neprijatelja, uništavanje, rješavanje jednostavnijih zagonetki. Prikazana je u prvom licu, što znači da pred sobom vidite samo oružje (i ruke) koje nosite, odnosno imate osjećaj kao da ste sami u igri.
Podvrste:
– klasične pucačine u prvom licu (Doom, Quake, Call of Duty, Half-Life, Halo,…)
– MMSFPS – masovne online pucačine (World War II, PlanetSide,…)
– taktičke pucačine (Tom Clancy's Ghost Recon serijal, SOCOM serijal,…)
– pucačine u trećem licu (Grand Theft Auto serijal, Gears of War,…)

FRP (Fantasy Role Playing) – igranje fantazijskih uloga. Igre vrlo slične RPG igrama, samo što za radnju obično imaju neke izmišljene junake smještene u fantazijski svijet.
Primjer: Baldurs Gate,…

MMORPG (Massive Multiplayer Online RPG) – masovna multiplayer role-playing igra (vidi RPG) preko Interneta za više igrača. Način igranja koji je postao vrlo popularan u nekoliko posljednjih godina, od kada su se razvile brze internetske veze. Glavna im je karakteristika igranje preko Interneta za uglavnom neograničen broj igrača, i do nekoliko tisuća.
Primjer:

RPG (Role-Playing Game) – mješavina akcijskih i avanturističkih elemenata u igri. Naglasak je na akcijskim elementima i borbama u realnom vremenu (real-time) u kojima nakon svake uspješne borbe vaši junaci razvijaju različite vještine (borbene, magične, lopovske,…). često se borite protiv neobičnih čudovišta i kreatura uglavnom u dvorcima, gradovima, pećinama i tamnicama. Pogled je najčešće iz ptičje perspektive. Isto tako, naglasak je više na rješavanju pojedinih bitki nego sama radnja koja je unaprijed definirana. U novije vrijeme najpoznatija podvrsta je MMORPG (vidi gore).
Primjer: Fallout, Kingdom Hearts, Dungeons & Dragons, Final Fantasy…

RTS (Real-Time Strategy) – strategija u realnom vremenu. Jedan od najpopularniih strateških žanrova. Radnja je stalno u pokretu, razmišljati morate brzo i donositi ispravne odluke. U igrama ćete iskorištavati resurse oko sebe, izgrađivati objekte, razvijati tehnologije i proizvoditi vojne jedinice kojima ćete poraziti protivnike.
Primjer: StarCraft, Command & Conquer,…

SIMULACIJE – ima ih više vrsta, kao što su sportske, vozačke, glazbene, simulacije građenja, virtualnog života i slične. Radi se o igrama koje vrlo realno "simuliraju" sportske i automobilističke discipline (uglavnom s pravim imenima igrača, vozača, timova), odnosno preslikavaju realni život u igre. Vrlo su popularne među onima koji se vole natjecati s drugima.
Podvrste:
– vozačke (Formula 1, Flight Simulator, Colin McRae Rally, Elite, Train Simulator,…)
– sportske (NBA, FIFA, Summer Games,…)
– glazbene (Guitar Hero, Dance Revolution,…)
– virtualno-društvene (Sims serijal,…)
– konstruktorsko menadžerske (SimCity, Black&White, My Farm, Petz,…)

STRATEGIJE – prave igre za vaše moždane vijuge u kojima razvijate svoje strateške sposobnosti. U prvom planu je taktičko nadmudrivanje, dok je akcija u drugom planu. Najpopularnije podvrste su strategije u realnom vremenu (RTS) i strategije potez-po-potez (turn-based strategy, TBS).

TBS (Turn Based Strategy) – strategije potez-po-potez. Od strategija u realnom vremenu (RTS) razlikuju se jedino po tome što ne teče vrijeme. Dobro isplanirate svoj potez i aktivirate, nakon čega je na redu protivnik, i tako izmjenično.
Primjeri: Nintendo Wars, Heroes of Might and Magic, Master of Orion,…

Oglas
Oglas

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.