Roboti su uskoro japanska svakodnevica

Upornost i trud su se isplatili, jer su uspjeli u robotu utjeloviti šest osnovnih izraza lica – bijes, strah, tugu, sreću, iznenađenje i gađenje. Robot Kansei (na japanskom “osjećajni”), povezan je na bazu podataka riječi i asocijacija, tako da će primjerice ako mu spomenete riječ "rat" njegov izraz lica poprimiti izgled koji pokazuje strah i gađenje, dok će se na riječ “ljubav” nasmijati.

Iako su roboti još uvijek jako daleko od emocionalne ljudske kompleksnosti koju imitirati mogu jedino u filmovima, ipak se vidi značajan napredak. činjenica je kako brojni roboti rade u japanskim tvornicama, ali mogu i pripraviti "sushi", tradicionalno japansko jelo, ili se pak brinuti o kućnim ljubimcima. Roboti mogu raditi na recepciji, čistiti urede ili hraniti starije i nemoćne. Mogu posluživati čaj, čavrljati s vama i pomagati vam u kući. Upravo ovo posljednje mjesto je odakle će početi testirati prve "ljudolike" robote.

čini se kako SF filmovi više i nisu tako daleka budućnost…

Oglas
Oglas

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.