SickBrick – isprobali smo još jednu akcijsku FPS hrvatsku igru [mini recenzija]

Polako se i budi hrvatski softverski puk. Prije nekoliko tjedana dobili smo na “isprobavanje” još jednu hrvatsku igru – SickBrick. Evo što smo otkrili.

Oglas

Radnja
Igru nam je poslao njen autor Mladen “SickBrick” Bošnjak. Kako sam kaže za igru, SickBrick je akcijski orijentiran znanstveno-fantastični FPS humorističnog tona sa modernom grafikom. Za razvoj igre inspirirale su ga igre Portala i hrvatska popularna uspješnica Serious Sama.

Radnja igre ide nekako ovako – prisiljeni ste raditi testove za nekog nepoznatog robotskog genija u kojima imate priliku voziti tenkove, upravljati dizalicom, prolaziti platformske dijelove igre, te naravno napucavati hrpu protivničkih robota.

O čemu se zapravo radi, polako ćete otkrivati u samoj igri čitajući log datoteke upisane na karticama razasutima po cijeloj igri, a koje je ispisao prijašnji “tester”, koji je to radio isto kao i vi, ali ne zna mu se kraj. Možda i vi nećete završiti dobro…

Ono što se od vas očekuje da završavate testove i napredujete u igri. Naravno, niti slučajno nemojte pomisliti na kraj.

Počinjete u WC-u!
U ovoj mini recenziji ćemo vas samo ukratko upoznati s igrom koja nam se ispočetka učinila ne baš zanimljiva, ali kako to često zna biti, radnja se počinje razvijati tek kasnije. Nekako ste se našli u WC-u i ne znate kamo dalje. Vrata su zaključana, no u zidu se nalazi neka rupa. Logično, morate u tom smjeru.

Naša preporuka je da čitate sve što piše na zidu, iako će vas strelice na raznim lokacijama voditi kamo trebate ići. Igra je linearna i ne možete zalutati, no s druge strane ćete osim što ćete sređivati protivničke robote, moći ćete ponešto i razbiti. Čak je u nekim trenucima to i poželjno jer neke će eksplozije uništiti vaše protivnike, pa možda i uštedite pokoji metak, lasersku zraku i slično. Ne, nemate streljiva beskonačni, iako ćete to u prvi tren pomisliti 🙂

Inače, ako niste pogledali u opcije prije igre, možete to odraditi i tijekom igre. nema tu nekih komplikacija, komande su jednostavne i standardno podešene. Ono što nam se svidjelo je F5/F8, odnosno instant snimanje i učitavanje statusa. Korisna opcija jer ima nekih dijelova igre koji znaju biti “naporni”, što znači da ćete ginuti kao ludi. No, uz malo upornosti sve se može.

Čitajte sve, pazite na svoju energiju…
Kako budete napredovali u igri, primijetiti ćete tu i tamo pokoji šaljivi komentar, pokoji odličan crtež, dakle ima nekih detalja kako igra ne bi djelovala prazno i šupljikavo. Inače, očekuje vas čak 15 nivoa, 5 različitih oružja i 10 vrsta protivnika. Igru ste započeli u nekom zatvorenom prostoru, a kako se bude igra razvijala, izaći ćete iz svih tih katakombi na sunce i krenuti naprijed, dalje u testiranje.

Ono što ćete također primijetiti je da protivnički roboti, ali i neki predmeti imaju energiju, a totalno ćete ih uništiti kada energija dođe na nulu, logično. Ono što također morate znati je da se s lijeve strane nalaze oružja i količina streljiva (u dnu lijevo), a s desne strane vaše “zdravlje” (dolje desno). Na samom početku nismo pronašli odabir za težinu igranja, ali nije niti potreban.

Svidjelo nam se kada smo izašli van, grafika je nekako postala življa po bojama, no ono pravo je u stvari vožnja tenka i napucavanje protivnika. A ima ih. U svakom slučaju savjet je kao i kod ostalih igara – krećite se i pucajte u pokretu, budite precizni i sredite ih čim prije. I to je to, jasno kao dan 🙂

Kako je nastala igra SickBrick?
Kako nam je rekao i sam Mladen, autor igre, SickBrick priča je počela 2009. kao “tech demo” za NeoAxis grafički endžin u kojem je isprobavao njegove grafičke mogućnosti. Polako je dodavao nova oružja, nove lokacije i protivnike, što je na kraju iz demoa preraslo u pravu igru.

Kada se cijela priča uozbiljila, u pomoć je pozvao prijatelja programera Rona “Maxwolf” McDowella iz Kanade, koji je Mladenu pomogao oko programiranja i izdavanja igre. Glazba u igri je također autorska, originalna. Kako kaže Mladen, u tome mu je pomogao gitarist Domagoj Ladika po sistemu ” gitaru u komp i odsviraj nešto dobro preko bubnjeva :D”. I tako je nastala glazba, koja u igri živne kad se pojave protivnici, a smiri se kad ih nema.

Podržite hrvatske developere i probajte igru!
SickBrick je simpatična igra koja se pojavila na portalima kao što su Desura, GamersGate, Impulse i Apple Mac storee, Radi u inačici za Windows i Mac, no radit će i na Linuxu.

Nama se učinila simpatičnom, a pošto je i hrvatska, mi smo je podržali pisanjem ove recenzije. Svakako je isprobajte, radit će na svim računalima.

Evo i nekoliko linkova gdje ćete je pronaći:
http://www.desura.com/games/sickbrick
http://www.gamersgate.com/DD-SICK/sickbrick
http://itunes.apple.com/us/app/sickbrick/id459912700?ls=1&mt=12
http://www.impulsedriven.com/sickbrick
http://www.beamdog.com/products/sickbrick
http://beta.indievania.com/games/sickbrick

Oglas

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.