Sid Meier’s Civilization VI – recenzija

Nova Civilizacija je najbolja Civilizacija do sada.

Oglas

Civilizacija je igra u kojoj odaberete jednu civilizaciju s kojom ćete igrati, imate svoga vođu te pokušavate razviti svoju civilizaciju kroz beskonačan broj poteza kako god vi želite. Glavni cilj igre je razvijanje i ratovanje, ali da bi pobijedili morate osvojiti svijet. U ovoj igri osnivate gradove, širite svoje carstvo, stvarate vojsku, istražujete nove tehnologije te se bavite špijunažom, diplomacijom, religijom i trgovinom.

Ovo je najbolja Civilizacija do sada. Igra je jedan veliki paket pun starih GamePlay mehanika koje smo voljeli, unaprijeđenih/prerađenih starih stvari koje nismo voljeli i noviteta koje ćemo vrlo lako zavoljeti. Ova igra je u punom smislu riječi STRATEGIJA. Svaki vaš odabir, svaki vaš potez, sve što radite u igri treba biti pomno osmišljeno kako bi kroz naredne poteze u igri mogli lakše napredovati. Jako je važan izbor mjesta za vaš grad, važne su trgovačke rute, važno je gdje ćete postaviti piramide ili hramove kao i knjižnice. Svaki potez je bitan i ovo je jedna jako kompleksna igra, ali je užasno zarazna i zabavna. Kada počnete igru rijetko kada ćete moći reći : “Još samo malo, još samo jedan potez.“, igra vas jednostavno vuče da napravite taj potez, pa onda sljedeći i tako redom. Ako niste do sada igrali ovu igru, često se možete zbuniti u svim tim opcijama i mogućnostima, ali svakim novim početkom upoznati ćete sve više igru i biti sve bolji u njoj, uz to uvijek imate pomoćnika koji će vam savjetovati što trebate učiniti te vam davati važne informacije. Kao što sam rekao igra je jako kompleksna i to je razlog koji možda će odbiti nove igrače. Uz kompleksnost koja meni nije problem velike poteškoće stvara predugo čekanje između poteza. Razlog ovome je činjenica da sve civilizacije na karti moraju napraviti svoj potez, a to traje predugo, posebno kretanje jedinica ( na početku barbari ). I to je otprilike to što se tiče zamjerki, dogodi se ponekad neki bug, a oni su ponekad više komični nego iritantni, ali vjerujem da će s ažuriranjem i oni nestati.

civilizacija-6-2

Čim pokrenete igru primijetit ćete da ona izgleda bolje nego ikad prije. Prekrasna je, šarena i ima taj svoj neki poseban šarm. Glasovna gluma je izvanredna, animacije likova su na vrlo visokoj razini i svaka rečenica opisuje njihov karakter i ima smisla. Mapa sama po sebi je jednostavno lijepa i dovoljno raznovrsna, možete igrati na mapi koja je samo zemlja bez vode, pa sve varijacije s više ili manje vode do otoka-civilizacija. Postavki težina ima sasvim dovoljno, tko da si redovito možete postavljati nove zahtjeve. Svaka pojedina civilizacija ima svoju glazbenu temu ( uz vizualnu ) povezanu s glazbenim instrumentima iz toga doba ili države što dodatno oplemenjuje ovu igru, jednostavno uvijek vas nešto novo čeka. Developeri su jako puno pažnje posvetili detaljima pa na primjer možete vidjeti svjetlo iz svjetionika kako pada na vaše zgrade. Piramide i ostala “čuda“ su jako lijepo i precizno dizajnirani, uglavnom sve što vidite je jako lijepo i detaljno napravljeno. Kada smo već kod piramida u novoj Civilizaciji piramide moraju biti na polju gdje je pustinja, a Stonehenge mora biti na polju koje u svojoj blizini ima kamen kao resurs, zanimljiv dodatak koji dodatno komplicira GamePlay i tjera vas da pazite na svaki svoj potez kroz igru.

civilizacija-6-11

Najvažnija promjena u novoj Civilizaciji je uvođenje malih pokrajina ( district ) zaduženih za određenu djelatnost. Ovo je po meni i najvažnija promjena, jer nema više stiskanja u samome gradu već se sve širi na okolna polja što pomaže u GamePlayu ali i izgleda dosta ljepše. Pokrajine se mogu graditi u poljima koja su u blizini grada i služe za gradnju određenih građevina na pripadajućoj pokrajini. Na primjer zgrade vezane za znanost poput sveučilišta i knjižnice možete izgraditi tek kada izgradite Campus District. Pokrajine su donijele svježinu i unaprijedile sam strateški način razmišljanja jer svako “izgubljeno“ polje na ova način je jedno polje manje za farme i rudnike. Pozitivna stvar u pokrajinama je i činjenica da pokrajine smještene na njihove “prirodne“ pozicije dobivaju dodatne bonuse poput Commercial Hub-a koji donosi više zlata ako mu je susjedno polje razvijena pomorska luka.

civilizacija-6-1

Ali da se vratimo na početak. Ova igra započinje odabirom jedne od 18+1 različitih civilizacija, tj. odaberete njihovog vođu, i izbor je zaista zanimljiv i raznovrstan, svaki vođa ima svoje neke prednosti koje će vam pomoći u igranju ali ima i “agendu“. Kod Kleopatre agenda je da ona ne voli civilizacije s malom vojskom i ona će napadati takve civilizacije, a ako vi imate diplomatske odnose s takvim civilizacijama postoji vjerojatnost da će i vama objaviti rat, a upravo ova agenda čini računalno upravljane protivnike nepredvidivima, za razliku od prošlog nastavka gdje se vrlo lako moglo pretpostaviti ponašanje protivnika. Ovdje na snagu stupa jedan od glavnih stupova ove igre a to je špijunaža. Ona je glavna u razumijevanju znanja i sposobnosti te praćenja vaših protivnika. Špijunaža je nešto pojednostavljena ali i dalje možete odlučivati koju tehnologiju želite ukrasti protivnicima te dobivate od svojih špijuna razne informacije. Pomoću nje otkrivate i skrivene agende te ako otkrijete namjere protivnika možete ih preduhitriti diplomatskim rješenjima. Nakon odabira vođe birate veličinu i tip mape te stupanj težine. Na samom početku igre imate svoju prvu vojnu jedinicu i “settlere“ s kojima osnivate svoj grad. Kao što sam već rekao morate pripaziti na lokaciju vaših gradova jer što je bolja lokacija to ćete imati više obradivih površina, blizinu rudnika i ostalih posebnih sirovina ( koža, dijamanti ), s kojima možete trgovati ali i vaši stanovnici će tražiti upravo te sirovine. Ako im udovoljite oni će vam uzvratiti svojom “srećom“ pa će brže proizvoditi hranu. U novoj Civilizaciji i ovo je nadograđeno tako da jedan grad ili pokrajina ne utječe bitno na ukupno raspoloženje stanovništva, tako da se može dogoditi da je stanovništvo u jednoj pokrajini nesretno, a da je ukupno raspoloženje još uvijek visoko i brza proizvodnja hrane će se nastaviti unatoč toj jednoj nesretnoj pokrajini.

Nakon što ste napravili svoj prvi grad možete početi obrađivati polja oko grada te vaditi rude iz obližnjih rudnika. Sa svojom malom izviđačkom jedinicom možete otkrivati prostor oko vašeg grada kako bi smanjili mogućnost iznenadnog napada barbara. Poslije toga kreće vaš nezaustavljivi napredak koji ćete prekidati ponekim ratom, diplomatskim rješenjima, razvojem tehnologija, religija…

civilizacij-6-3

U ovom se nastavku Civilizacije vratila religija iako ja i ne vidim nekakav preveliki smisao u tome. Neki dijelovi igre poput znanosti u Campus Districtu su gotovo identični religiji. Možda najveća novost su religijski ratovi. Svećenici, misionari, apostoli?! i ostale vjerske jedinici mogu pomoću “vjerske energije“ uništiti neprijateljske jedinice. Ovakvi ratovi su previše zašli u domenu magija, pa se svećenici gađaju munjama, što se meni osobno ne sviđa, ali me podsjetilo na Age of Mythology.

Nova Civilizacija nastavlja stopama prethodnika pa je i u ovoj igri velika važnost ratovanja. Umjetna inteligencija je jako agresivna, pa više od pola igre provedete ratujući s nekim. Druge civilizacije ne vole kada gomilate vojsku na njihovim granicama i poslat će vam diplomatskim kanalima upozorenja, ako se ne povučete slijedi rat, ovo je samo jedan od primjera agresivnosti AI-a. U ovoj igri i dalje svaka jedinica zauzima jedno polje, ali kako bi obogatili GamePlay uveli su hvalevrijednu novinu i sada se jedinice mogu spajati u grupe ( dvije jedinice čine grupu ), te “army“ ( tri jedinice čine “army“ ), na ovaj način su developeri pokušali zaustaviti prenapučenost mape raznim vojnim jedinicama i uspjeli su. Logističke jedinice u ovoj igri zauzimaju svoja polja poput vojnih jedinica, ali upravo tim vojnim jedinicama daju dodatne bonuse, a to može biti velika prednost posebno u multiplayeru.

Sve su stavke u ovome nastavku unaprijeđene, tako da mogu o svakoj pisati još jako puno, ovo je jedna jako kompleksna igra u kojoj morate voditi računa o svakome svome potezu. Igra je na svakoj razini napredovala i bolja je nego svoj prethodnik. Ovo je igra u kojoj možete potrošiti sate i sate i neće vam biti dosta, jednostavno je zarazna. I na kraju ovo je igra koju se definitivno isplati kupiti, napredak je golem, igra je kvalitetna i možete je igrati mjesecima, tako da je ovo naslov kojeg morate kupiti ako ste ljubitelji strategija.

Oglas

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.