RECENZIJA: Steel Storm Burning Retribution – iznenađujuće dobra pucačina

" style=

Radnja
Steel Storm: Burning Retribution je punokrvna akcijska pucačina u kojoj upravljate nekom vrstom lebdećeg tenka u obliku batmobila (hmmm…) koji je u stvari prilično moćan. Nas starije gamer odmah je podsjetila na one stare arkadne pucačine koje smo igrali prije 20-ak i više godine (nemojte to nikome pričati!!!), Steel Storm neodoljivo podsjeća na njih. Ipak, tehnologija je napredovala, kao i grafika, što se itekako vidi u ovoj igri koja nam se svidjela na prvi pogled.

Nema tu neke posebne radnje, nekako imamo osjećaj da niti ne treba. Vaš je zadatak jednostavan, ali nikako ne i trivijalan. Zaustavite horde napadački orijentiranih aliena rješavajući različite borbene zagonetke na vrlo živopisnom terenu. Morate pobijediti! Hm, da, ovo je dobar opis. Više od toga vam ne treba, definitivno 🙂

Prvo kupiti, pa instalirati, a dalje je lako…
Cijelo naše uredništvo se skupilo, izvrnulo džepove i izbacilo sve kovanice koje smo imali. Bilo je i papirnatih novčanica. Sakupili smo nešto malo manje od 40-ak kuna koliko košta ova igra na Steamu i odlučili je kupiti. Nismo pogriješili, već nakon instalacije i prvih uvodnih gameplay ekrana bilo nam je jasno kako ćemo se naigrati.

E, sad, ne bih baš htjeli prigovarati odmah na početku, ali ćemo morati. Igra, odnosno nivoi se učitavaju prilično dugo. Tko bi rekao za ovu igru koja se raširi na nešto malo manje od 800 MB na tvrdom disku vašeg računala. Ipak, kada se učita počinje prava fešta od napucavanja. Uskočili smo u svoj lebdeći svemirski brod i krenuli u lov na aliene.

Sam način igranja je doslovno "stara škola". Igru (uglavnom) pratite iz ptičje perspektive (i to prilično visoko), a kompletna akcija se odvija dolje ispod vas. Krstarit ćete živopisnim futurističkim predjelima, da ne kažemo katakombama i sukobljavati se s različitim neprijateljima različite snage i različitih mogućnosti. Sve u svemu, jako dobro, prst gore!

Fight, fight, fight!!!
Gotovo da uopće nemate vremena za razmišljanje. Alieni će vas napadati sa svih strana, čak će se i "materijalizirati" oko vas (ni to nam se nije svidjelo) tako da ćete imati pune ruke posla. Vaš svemirski brod ima dva osnovna oružja – futuristički mitraljez, pulsni ili energetski top (lijeva tipka miša) odnosno bacač raketa (desna tipka). Kako napredujete u igri dobit ćete i dodatna oružja koja će vam itekako trebati u igri kako bi dobro napredovali. Njih ćete aktivirati s nekim drugim tipkama.

Ono na što trebate pripaziti su dvije stvari – energija i životi. U svakoj misiji imate određeni broj života (tri ili četiri). Ukoliko vam alieni unište sve brodove tu misiju morate početi ispočetka. Druga stvar koja je bitna je energija vašeg broda koju možete vidjeti u donjem desnom uglu ekrana. Pazite da je uvijek čim punija. Energiju obnavljate pomoću "ključeva" koje sakupljate tako što ćete razrušiti sve što vam se nađe na putu, odnosno razne zgrade i komplekse. U tom svom napadu pronaći ćete i neke druge zanimljive predmete koji će vam dobro doći u borbi.

Neka su oružja brža, rafalnija, neka preciznija, pa kombinirajte u pojedinim nivoima. Ne trebamo posebno napominjati kako neka oružja alieni teže a neka lakše "žvaču", no naučit ćete kako to ide. Uglavnom, bila nam je uživancija napucavati se s brojnim alienima. Posebno nam se sviđa mogućnost da ih zamrznete sve oko sebe pa ih nekoliko sekundi lupate bez obrane 🙂

Radar, teleporti i još ponešto
Ima dosta tih sitnica na koje trebate paziti u igri. Radar je klasika, nalazi se u gornjem desnom uglu ekrana i pokazuje vam gdje se nalazite. No, nivoi su prilično kompleksni, tako da će vam trebati vremena da se naviknete na to. Ispočetka će vam djelovati kao da vam ne treba, ali kasnije su mape veće pa ćete se morati njime služiti.

Kako bi napredovali u igri, morat ćete rješavat brojne zagonetke, kao što je otvaranje pojedinih energetskih vrata, sakupljanje kodnih kartica i slično. Kada nešto riješite to će se uglavnom pojaviti i na radaru (ne sve). Jasna vam je logika.

Još jedan zanimljiv dio igre su teleporti. Oni vas vode u određene dijelove pojedinih nivoa na kojima se nalaze neki predmeti koji vam trebaju za nastavak igranja (kodne kartice) ili morate nešto stisnuti kako bi se nešto drugo negdje drugdje aktiviralo ili otvorilo. Uglavnom ćete morati odrađivati određene stvari po redu kako bi uspješno završili nivo. Eh, jesmo vam spomenuli kako cijelim tim putem alieni neumorno napadaju? Nismo? Sad jesmo 🙂

Još jedan zanimljiva sitnica. Na nekim nivoima pojavljuju se energetski "elementi" koji vas mogu prevariti. Kako? Pa, oni mogu vratiti u život npr. topovsku kulu ili nekog aliena kojeg ste prethodno upucali, pa se nemojte začuditi ako vas "oživjeli mrtvaci" dotuku. Imate dva načina kako to riješiti – ili ćete projuriti tim dijelom pa ponovo riskirati da vas gađaju kada tuda prolazite ili ćete prvo dotući energetski "element" koji više neće moći oživljavati aliene. Onda sredite njih. Preporučujemo drugi način.

Grafika i zvuk
Jako, jako dobro, odlično čak. Ugodno smo iznenađeni glatkoćom i igrivošću. Za grafiku je zaslužan (besplatni!!!) DarkPlaces endžin koji je u stvari Quake endžin. Naime, 21. prosinca 1999. godine John Carmack i ekipa iz id Softwarea je objavila izvorni kod Quake endžina pod GPL licencom (slobodno za sve), i tako omogućio brojnim programerima da dodaju svoje ideje. Rezultat ovog poteza vidite i sami – odličan endžin i odlična igra.

Što se zvuka i glazbe itče, također su "na nivou". Cijelu igru prati vrlo neprimjetna ali odlična glazba. Zadovoljni smo, itekako.

Steel Storm: Burning Retribution je ugodno iznenađenje!
Zanimljiva je priča koja se nalazi u pozadini ove igre. Naime, to je uradak nezavisne softverske kuće Kot-in-Action Creative Artel koja se zbog svoje kvalitete nalazi i u paketu Humble Indie Bundle 3 od 1. kolovoza  2011. godine. Igra ima dvije epizode – prva je besplatna, a druga komercijalna, ali vrlo jeftina.

Već smo rekli, odmah nam se svidjela. Brza i čista akcija, mogućnost igranja u kooperativnom modu ili online za 16 igrača, 25 misija, mogućnost igranja u FPS modu u prvom licu (kada završite Challenges), izrada vlastitih nivoa, sve su to elementi koji se nalaze u igri i za svaku su pohvalu.

U ove vruće ljetne dane dodatno smo se zapalili s ovom igrom. Ali nije nam žao, preporučujemo je… 🙂

+ Hvalimo
+ odlična igrivost, grafika, glazba
+ ideja
+ 3D pogled
+ smiješno malo zauzeće HDD-a
+ smiješna hardverska konfiguracija
+ cijena, ludnica 🙂

– Zamjeramo
– dugo se učitavaju nivoi
– brodovi se pojavljuju niotkud?!?
– ne vidite daleko (ptičja perspektiva)

OCJENE:

Radnja:
Grafika:
Zvuk:
Igrivost:
Ukupni dojam:

Konačna ocjena: 80%

Minimalni hardverski zahtjevi:
• OS: Windows 7 / Vista / XP SP2
• Procesor: bilo koji Intel ili AMD procesor na 2,0MHz ili više
• Memorija: 1 GB
• Grafička kartica: NVIDIA GeForce 7600GT+ ili ATI Radeon 2400+ HD s 256 MB VRAM-a te podrškom za OpenGL
• HDD: 800 MB praznog prostora na tvrdom disku

Naziv igre: Steel Storm Burning Retribution
Platforma: PC
Vrsta: pucačina
Izdavač: Kot in Action Creative Artel
Autor: Kot in Action Creative Artel
Max. igrača: 16
Namijenjena: svima
Preporučena cijena: 4,49 eura
U prodaji od: 11. svibnja 2011
Službena stranica: www.kot-in-action.com

Oglas
Oglas

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.